- Hirdetés -

- Hirdetés -

Műtét helyett okostérd

Porckopással és gyenge combizomzattal élőknek jelenthet megváltást az Ascend fejlesztése. Stanfordban készült sétagyorsító exoboka is, ami szintén egy viselhető okoseszköz.

A Roam Robotics által fejlesztett Ascend segítségével nemcsak az invazív térdműtét odázható el, de a betegek még a fájdalomcsillapítóknak is búcsút inthetnek. A szerkezet legegyszerűbb meghatározása az okostérd: egy olyan külső robot, amely tehermentesíti a fájó végtagot. Személyre szabható, habkönnyű, kényelmesen viselhető robotról van szó, ami intuitíven segíti a beteg mozgását, épp annyira, amennyire az adott pillanatban szükséges. A gyártó porckopással, porcsérüléssel, vagy valamilyen oknál fogva legyengült combizomzattal élők számára ajánlja, mindennapi használatra.

Az eszköz klinikai teszteken is bizonyított: a páciensek arról számoltak be, hogy az Ascent viselése közben átlagosan 46 százalékkal csökkent a fájdalomérzetük, miközben 65 százalékkal könnyebben végeznek el olyan mindennapi mozgásokat, mint a felkelés, leülés, járás, lépcsőmászás, guggolás vagy térdelés. A résztvevők életminőségében hatalmas változást idézett elő az eszköz: nem kellett többé segítséget kérni a bevásárláshoz, cipekedéshez, és újra elkezdhettek kertészkedni vagy hosszú sétákat tenni, a diszkomfort legkisebb jele nélkül, nem beszélve a fájdalom eltűnéséről.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az előrendelhető okostérden kívül nemrég egy másik ígéretes exoszkeletont is bejelentettek. A Stanford Egyetem kutatói olyan külső eszközön dolgoznak, amely a sérült, beteg bokát tehermentesti. A jól kitalált algoritmusok szerint, elektromos motorokkal működő  prototípust már embereken is tesztelték. A normál lábbelit viselő, egészséges alanyok mozgása 42 százalékkal gyorsult ahhoz képest, mint amikor nem viselték az eszközt. Ilyen jó adatokra maguk a tudósok sem számítottak, ezért Steve Collins, az eredményekről szóló tanulmány egyik szerzője úgy véli, idősebb, sérült végtagokkal rendelkező résztvevőkön is ki kell próbálni az okosbokát.  Seungmoon Song vezető kutató hozzátette: a céljuk az, hogy még jobban megértsék az emberi mozgás mögött rejlő motorikát és biomechanikát, majd ezt a tudást az életminőség javításának szolgálatába állítsák. A továbbfejlesztett, laboratóriumi körülményeken kívül is működőképes eszközt elsősorban fogyatékkal élő, idős vagy agyvérzés okozta mozgásszervi gondokkal küszködő pácienseknek szánják.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás, fotó és videó: Ascend, Technology.org)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet