Napenergiából készülhet karbonsemleges kerozin és benzin

A svájci Synhelion egy olyan létesítmény építésébe fogott a németországi Jülich mellett, ami a napenergia segítségével képes megfordítani az üzemanyagok elégésének folyamatát, magyarul a levegőbe jutó szén-dioxid és vízpára befogásával, illetve iszonyatos hővel olyan folyadékot szintetizál, amiből benzint, gázolajat, kerozint és metanolt lehet finomítani.

A The Engineer szerint egy 1.500 négyzetméteres heliosztátmező és egy kb. húszméter magas fénygyűjtő torony alkotja majd a DAWN névre keresztelt erőművet, ami akár 1.500 oC-os hőt lesz képes fejleszteni, kizárólag napenergiából. Ehhez a Synhelion saját fejlesztésű napkollektorát, termokémiai reaktorát és hőenergia-tárolóját építik be a szerkezetbe, ami éjjel-nappal képes lesz költséghatékonyan üzemelni.

 „Az üzemanyag elégetése alapvetően hőt, vizet és szén-dioxidot termel, így olyan folyamatokat vizsgálunk, amelyek ezt megfordítják: a legegyszerűbb megoldás az, ha CO2-t, vízgőzt és hőt használunk” – magyarázta Dr. Gianluca Ambrosetti, a Synhelion társalapító-vezérigazgatója.

- Hirdetés -

Az ETH Zürichből 2016-ban kivált Synhelion évek óta dolgozik rajta, hogy kereskedelmi forgalomba hozza a módszert, avagy annak termékeit, és nemrég ezt a mérföldkövet is sikerült megugrani, amikor kiderült, hogy ipari méretekben tudnak üzemanyagot előállítani. Már a demonstrációs célokat szolgáló DAWN esetében is napi több ezer (és évi kb. 150 ezer) literes termeléssel számolnak, pedig csupán kutatás-fejlesztésre, kvázi annak bizonyítására épül, hogy a szoláris energiával, karbonsemleges módszerrel készülő üzemanyagok témája nem teória, hanem a valóság.

Ambrosetti úgy számol, hogy a DAWN-nal tökéletesített megoldás akkora erőművek létesítését alapozza meg, amekkorákkal évente 875 millió liter üzemanyagot gyárthatnak. Ezt a küszöböt legkésőbb 2030-ra szeretnék elérni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -