- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nemzetközi díjat nyert a PlanRadar

Képünk illusztráció

A kiskereskedelmi szektor közép-európai kiválóságait díjazták Varsóban a 15. alkalommal megrendezett, az ágazat első számú regionális szakmai fórumának, ünnepének számító CEE Retail Awards eseményen. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó, bécsi központú PlanRadar a szektor legjobb technológiai támogatójának járó elismerést kapta meg. A zsűri értékelése szerint a cég által kifejlesztett, jövőbe mutató digitális platform, valamint az ahhoz kapcsolódó, a kiskereskedelmi ingatlanok építésében, üzemeltetésében sikeresen alkalmazható feladatkezelési megoldások jelentősen hozzájárultak az ágazat fejlődéséhez, arculatának átalakításához az elmúlt évben. A digitalizáció térnyerése az építőiparban megállíthatatlan, Magyarországon is egyre több cég használja ki a szoftverek kínálta lehetőségeket a költséghatékonyság javítására, a kivitelezési, épületfenntartási folyamatok összehangolására, különösen most, amikor a hazai statisztikai adatokban is megjelenő visszaesés* komoly kihívás elé állítja a szektor szereplőit.

A CEE Retail Awards gálát szervező társaság, az EuropaProperty a hagyományoknak megfelelően arra is lehetőséget biztosított a nagyszabású és nagy érdeklődéssel várt esemény résztvevőinek, hogy áttekintsék az iparág helyzetét, új megoldásokat kutassanak fel, új üzleti partnereket szerezzenek a díjátadó köré szervezett szakmai fórumokon.

„Az elismerés azt bizonyítja számunkra, hogy jó úton járunk, az építőipari szoftverek elterjedése, egyre szélesebb körű alkalmazása képes arra, hogy akár rövid idő alatt is komoly változásokat indítson el olyan meghatározó iparágakban, mint például a kiskereskedelem. A digitalizációval az építőipari projektek szereplői időt és pénzt takarítanak meg, ennek követeztében javul a költséghatékonyságuk, a teljesítményük, erősödik a versenyképességük, ami a mostani, várhatóan nehéz időszakban a hazai vállalkozásoknak is komoly segítséget jelenthet” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A hazai építőipari vállalkozások nehéz év elé néznek, a legfrissebb statisztikai adatok* azt mutatják, hogy éves és havi összevetésben is csökkent az ágazat teljesítménye. 2022 decemberében a termelés volumene a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól és 3,7 százalékkal kisebb volt a novemberinél. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,2, az egyéb építmények építésében 16,3 százalékkal csökkent a termelés.

A várható nehézségeket az is jól mutatja, hogy a megkötött új szerződések volumene jelentős mértékben, 35,9 százalékkal esett vissza a 2021. decemberi, magas bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 59,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 1,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,9 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre szólóké 10,6 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A megelőző évhez képest, 2022 egészében az építőipari termelés összességében 3 százalékkal nőtt. A drágulás kiugró volt: a tavalyi negyedik negyedévben az ágazat termelői árai 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta. Ebben a helyzetben felértékelődik a, a minőségi kivitelezés, a határidők és a költségtervek pontos betartása, amiben a digitalizáció kínál hatékony megoldásokat az építőipar szereplőinek.

*Forrás: Központi Statisztikai Hivatal:https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi2212.html

PlanRadar / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet