Nvidia: vizsgálja a céget az EU, az USA és Kína is

Az Nvidia is megerősítette, hogy ők voltak az érintettjei annak a szeptemberi razziának, amit a francia versenyhatóság rendelt el egy akkor még meg nem nevezett vállalat helyi irodaházában. Az AI-chipek világvezető gyártója azt is elismerte, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kína szabályozó hatóságai szintén vizsgálódnak az eset nyomán.

A francia trösztellenes hatóság razziáját az Nvidia grafikus kártyák ágazatában valószínűsített versenyellenes gyakorlatai miatt hajtották végre. A vizsgálat tényét maga a vállalat fedte fel a 2024-es pénzügyi év (egyébként rendkívül sikeres) harmadik negyedévre vonatkozó hatósági bejelentésében. Azt is közölték, hogy más államok szabályozó hatóságai részéről ugyancsak fokozott érdeklődésre számítanak.

„A mesterséges intelligenciával kapcsolatos piacokon elfoglalt pozíciónk miatt a szabályozó hatóságok világszerte, köztük az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kínában is megnövekedett érdeklődést mutatnak az üzletágunk iránt. A francia versenyhatóság például a grafikus kártyák és a felhőszolgáltatók piacán folytatott versenyre vonatkozó, folyamatban lévő vizsgálat részeként gyűjtött információkkal az üzletmenetünkkel és a versenyfeltételekkel kapcsolatban. Az Európai Unió és Kína szabályozó hatóságaitól is kaptunk kéréseket a GPU-értékesítésünkkel és a kínálat elosztására irányuló erőfeszítéseinkkel kapcsolatban, de a jövőben további megkeresésekre számítunk” – áll az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott jelentésben.

- Hirdetés -

A vállalat nem közölt további részleteket a vizsgálatokról, de megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencia technológiák stratégiai jelentőségének növekedése miatt korlátozások alá kerülhetnek egyes „termék- és szolgáltatásnyújtási képességeik”.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -