- Hirdetés -

- Hirdetés -

Önvezető, zéró karbonkibocsátású buszt tesztelnek Angliában

A First Bus bejelentette, hogy szeptemberben az Egyesült Királyságban először „enged az útjára” egy egyteres buszt, amely nemcsak attól különleges, hogy a jármű önvezető, de abszolút környezetbarát is – írta az intelligenttransport.com.

A Mi-Link 003 elnevezésű szolgáltatás biztonságos közlekedést ígér az oxfordshire-i Didcot Parkway vasútállomás és a Milton Park technológiai negyed megállói között ingázóknak szeptember 7-től a hónap végéig. A 28 üléses busz hétfőtől szombatig reggel 7 és este fél 7 között jár, eddig tart ugyanis annak tesztidőszaka.

A busz önvezető mechanizmusáért a Fusion Processing CAVstar® Automated Drive System felel, amely intelligens vezérlővel, nagy teljesítményű processzorral és egy sor érzékelővel, radarral, kamerával vértezte fel a járművet. Ezen berendezések együttese olyan megbízhatóan vezérli a buszt, hogy feleslegessé válik a rendszer humán felügyelete.

Ennek ellenére (vélhetően elővigyázatosságból) a tesztidőszak alatt biztonsági sofőr vigyázza az önvezető, „zöld” járat utasainak testi épségét, akinek feladatai között szerepel a személyre szabott szolgáltatások és információk nyújtása.

A szolgáltatásért felelős First Bus részlegvezetője és a MultiCAV konzorcium irányítója, John Birtwistle úgy véli, „ebben a forradalmian új szolgáltatásban lehetőségük nyílik arra, hogy bemutassanak egy okosabb, tisztább és csendesebb közlekedési módot.”

Vörös István, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet