Ötmillió fontos alappal indítja az autókilométerek visszaszorítását Skócia

Közösségi Busz Alap indítását jelentette be a napokban Skócia kormánya. A cél a tömegközlekedés – kiváltképp vidékre koncentráló – fejlesztése, olyan újdonságok felkarolásával, amelyek kiszélesítik a szolgáltatást elérők körét, valamint elősegítik a technológiai innovációk integrálását, írta az intelligenttransport.com.

A skót kormány által elindított Alap egyik küldetése, hogy támogassa a helyi közlekedési szerveket a 2019-es skót közlekedési törvénybe foglalt, buszspecifikus lehetőségek feltárásában, és bizonyos régiókban a tömegközlekedés javításában.

A szóban forgó, több mint 5 millió fontos alap a skót parlament zöld képviselőinek közreműködésével jöhetett létre, amelyből – egyebek között – a vidéki önkormányzatok számíthatnak jelentősebb támogatási összegre, mivel egészen más természetű kihívásokkal kényszerülnek szembenézni, mint a nagyvárosok.

- Hirdetés -

Ezen kihívások között említendő a tömegközlekedést nagyobb létszámban igénybe vevő, alacsony keresetű utazóközönség, akiket az alap szélesebb körű szolgáltatáshoz segíthet logisztikai átszervezéssel, technológiai innovációk bevezetésével, kísérleti, pilotprojektekkel.

Fiona Hyslop közlekedési miniszter úgy véli, a Közösségi Busz Alap remek példája annak, hogy miképp profitálhat az összefogásból egy nagyobb közösség. „Köszönetemet fejezem ki a közlekedést koordináló hatóságoknak és a Skót Helyi Hatóságok Konventjének, hogy ez az alap létrejöhetett. Ezzel újabb lépést tettünk infrastruktúrafejlesztési törekvéseink irányába, ideértve a zéró kibocsátású buszokra történő átállást, valamint a helyi közlekedési hatóságok helyi igényekhez illeszkedő szolgáltatásainak a fejlesztéséhez is hozzájárulhatunk”, mondja a miniszter.

„A buszszolgáltatás javítása elengedhetetlen, ha tartani szeretnénk a világelsők között megfogalmazott célunkat, miszerint 2030-ra 20 százalékkal csökkentjük az ország autói által megtett kilométerek számát. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnánk az üvegházhatású gázok légkörbe kerülésének visszaszorításához”, nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán Patrick Harvie, Skócia aktív turisztikai minisztere. „Ez az Alap egy apró, de fontos elem, ami igazolja a kormány elkötelezettségét a skóciai aktív turizmus és a tömegközlekedés fejlesztése mellett”, így Harvie.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -