Oxfordba vitte a Neumann Társaság a híres robotkaticát

A  magyar kibernetika emblematikus tárgyát, a négy éve elhunyt, úttörő magyar kibernetikus, dr. Muszka Dániel által épített szegedi robotkatica kétezres években készült működő replikáját mutatta be egy oxfordi workshopon és kiállításon a Neumann Társaság.

A robotkatica az Oxfordi Egyetem Matematikai Intézetének meghívására Oxfordban, a Bodleian Könyvtár egyik patinás épületében, az Imagining AI című időszakos kiállítás és workshop keretében mutatkozott be szeptember 10-én.

A kiállítás Ursula Martin informatikus professzor matematika- és számítástechnikatörténeti projektjének keretein belül jött létre az Oxfordi Egyetem Matematika Intézete és a Bodleian Könyvtárának közös szervezésében, az Oxfordi Tudománytörténeti Múzeum közreműködésével.

A Szegedi katicabogár nevű gépet Kalmár László tanítványa Muszka Dániel tervezte és építette 1956-57-ben, Király József pszichológus ötletéből kiindulva, a pavlovi feltételes reflexek modellezése céljából. A három keréken guruló gépmodell automatikusan képes követni a fényt, megtanítható sípszó követésére, és “sír”, ha lenyomják valamelyik pöttyét – ilyenkor meg kell simogatni, hogy megnyugodjon.

Az oxfordi rendezvényen a kétezres években épített replikája mutatkozott be, amely az eredeti robot méretazonos, korszerű alkatrészekből megépített mása, amelyet mintegy hétszáz látogató tekinthetett meg a program keretében.

A szeptember 25-ig az oxfordi könyvtárban ingyenesen látogatható Imagining AI kiállítás a könyvtár és a múzeum saját gyűjteményére építve mutatja be a napjainkban széles körben alkalmazott mesterséges intelligencia technológia előfutárait az 1950-es évekig: többek közt Mary Shelley Frankensteinét, Ada Lovelace és Charles Babbage kéziratait,  William Stanley Jevons 1870-ben elkészült logikai zongoráját.

A szeptember 9-i workshopon egy magyar kutató, a Kemény János-díjas Szabó Máté számítástechnika-történész és filozófus, a Greenwhich Egyetem oktatója is előadott. Szeptember 10-én Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója és Németh Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója tartottak interaktív bemutatót a pavlovi feltételes reflexeket modellező, fénykövető és egy sípszó követésére megtanítható robotállattal.

A szegedi katicabogár replikája az eredeti robottal egyetemben szeptember második felétől ismét Szegeden, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Kiállításán lesz megtekinthető.

Neumann Társaság

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#