Papírmentes dokumentáció a teljes értékteremtési láncban

Ipari alkalmazásokhoz fejleszt és gyárt forgószelepeket, pneumatikus hajtásokat és egyedi szelepeket a VETEC Ventiltechnik GmbH. A speyeri székhelyű szabályozástechnikai specialista a SAMSON AG leányvállalata, amelynek központja Frankfurt am Mainban található. A VETEC négy évtizede nyújt kiemelkedő minőséget a szelepvezérlési problémák megoldásában a legtöbb ipari területen – az olaj- és gázipartól a petrolkémiai ágazat finomítóin át a nagy vegyipari üzemekig, valamint a fém-, papír- és élelmiszeriparban. A VETEC többek között egy DMG MORI NLX 3000 | 700, egy DMU 100 monoBLOCK és egy NHX 8000 szerszámgépet használ, hogy továbbra is gazdaságosan tudja gyártani a folyamatosan növekvő termékpalettáját. A VETEC az értékteremtési lánc különböző folyamatait is a TULIP kódmentes platformja segítségével digitalizálja.

Digitális folyamatok támogatása a TULIP segítségével

A VETEC a gyártási létesítményeinek korszerűsítése érdekében olyan digitális megoldásokra támaszkodik, mint a my DMG MORI, amely elősegíti a szervizfolyamatok felgyorsítását, valamint a TULIP rendszerrel, ami papírmentes dokumentációt biztosít egyedileg létrehozott alkalmazásaival, a teljes értékteremtési láncában.

„A folyamat a gyártási megrendelések ellenőrzésével kezdődik” – magyarázza Sven Donner, a Samson projektigazgatója, majd hozzáteszi: „A TULIP alkalmazás például kiemelkedő megbízhatósággal kezeli az alkatrészlistákat, ami papíron hibákhoz vezethetne. Egy másik alkalmazásban a TULIP megjeleníti az összes ügyfélmegrendelést és azok státuszát heti bontásban, amit eddig egyetlen ERP rendszernek sem sikerült megismételnie.”

Optimalizált összeszerelés és minőségbiztosítás

„Az összeszerelések tekintetében a TULIP a potenciális alkalmazási lehetőségeinek széles skáláját mutatja meg. Csapatunk egy TULIP alkalmazáson keresztül konkrét összeszerelési utasításokat kap, ami azt jelenti, hogy minden egyes szerelvény megbízhatóan készül” – meséli Sven Donner. „Ez magában foglalja a szivárgási értékek és a korrekciók dokumentálását is. A múltban gyakorlatilag lehetetlen volt az ilyen adatokat papíron értékelni. A digitális folyamat lehetővé teszi a folyamatos elemzést és optimalizálást, ami jelentősen növeli a minőséget.”

A VETEC a TULIP segítségével a hibás alkatrészek intelligens ellenőrzési rendszerét is megvalósította. „Fontos, hogy minden szükséges alkatrész rendelkezésre álljon a saját gyártásunkból és harmadik féltől is, hogy az összeszerelés ne akadjon el” – taglalja Sven Donner. Ezek a példák csak egy részét képezik annak, amit a VETEC a TULIP segítségével papírmentes folyamattá alakított át. A TULIP-alkalmazások támogatják a szivárgásnaplókat és a nyomásvizsgálatot is, és lehetőséget teremtenek arra, hogy a jövőben más lehetséges felhasználási módokat is megvizsgálhasson a VETEC.

Nagyban gondolkodva – forgószelepek DN700-ig

A globális piacok egyre inkább nagyobb áramlási keresztmetszetű szelepeket követelnek. Az eddig DN25-től DN500-ig terjedő névleges méretekben gyártott termékpalettát ezért gyorsan bővítenie kellett az ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében. A VETEC házon belüli piackutatása kimutatta, hogy két új, DN600-as és DN700-as névleges méretű forgószelep kifejlesztése elengedhetetlen a versenyképesség fenntartásához.

NHX 8000 – nagy teljesítményű megmunkálás 1.400 Nm nyomatékkal

A VETEC számára az innováció azt jelentette, hogy a két új szelep fejlesztésével párhuzamosan egy éven belül bővíteni kellett a megmunkálókapacitást. A fő hangsúly egy klasszikus 4 tengelyes vízszintes megmunkálóközponton volt, cserélhető U-tengellyel. Az új beszerzés esetében azt vették figyelembe a VETEC szakemberei, hogy nagy teljesítménnyel rendelkezzen és nagy sebességű megmunkálást is lehetővé tegyen, ami azért szükséges, mert számos nehezen megmunkálható anyagot kezelnek, mint például a Hastelloy, Monel, Duplex, Super Duplex, Stellite és cirkónium.

„A nehezen megmunkálható anyagokat a speyeri üzemünkben háromtonnás maximális munkadarabtömegig kezeljük” – teszi hozzá Sven Donner. Ebből következik, hogy az NHX 8000 az 1.413 Nm-es powerMASTER főorsójával felkerült a listára. 2019 elején a VETEC úgy döntött, hogy beruház az NHX 8000 berendezésbe, amelyet már abban az évben üzembe is helyeztek. Mivel az U-tengely hasznos a szelepházon végzett bizonyos esztergálási műveletekhez, a KOMET szakértőit már korai szakaszban bevonták a tervezésbe.

A gyártási fázisban a DMG MORI képes volt előkészíteni a gép hardverét a KOMET szerszám későbbi integrálására. Sven Donner ekképpen vélekedik a telepítésről: „Számomra ez volt a legjobb példa arra, hogy a gépgyártóknak, a szerszámgyártóknak és a végfelhasználóknak együtt kell működniük.” A VETEC 2020. február végén gyártotta le az első DN500-as névleges méretű szelepházat rozsdamentes acélból (1.4408) az NHX 8000-es gépen, azaz az elejétől a végéig egy felfogással.

DMG MORI