SINA-projekt: újra feltalálják az intralogisztikát

Ahhoz, hogy valami igazán úttörő automatizálási reform jöjjön létre, már a fejlesztés alapjaitól ennek a szándéknak kell alárendelni a hálózatépítést vallják a SINA-projekt résztvevői, az Ecosphere Automation, az EFFIMAT, a MIR (Mobile Industrial Robots), a Piab, a robominds, a ROEQ, a Sick AG és a Universal Robots (UR).

A cégek az összeszerelés gyakorlatának újragondolására kötöttek megállapodást – írja a Robotics Tomorrow, hozzátéve, hogy olyan komplex termékek gyártását is automatizáló megoldások vannak születőben, amelyek nagyszámú egyedi alkatrész esetén is kiválóan működnek. Jelenleg nehéz megvalósítani, hogy ne túlterhelt munkapad várja a dolgozókat, hanem mindig csak az éppen szükséges mennyiségű komponens. A rendelkezésre álló hely viszont a leggyakrabban korlátozott – éppen ezt a problémát igyekeznek feloldani az együttműködő vállalatok. A nyolc innovátor kreativitással és szenvedéllyel célozta meg, hogy újra feltalálja az intralogisztikát, mi több, teljesen automatizálja azt. Egyedülálló, intelligens és teljes megoldást alkottak, ami nemcsak megváltoztatja a munkafolyamatok koncepcióját, hanem javít is rajta.

A SINA, vagyis Smart Kitting Solutions for INtralogistics Automation projekt lényege, hogy a bejövő anyag mozgatásától a készletezett, kiadható cikkekig megtervezik, mi történjen a gyártósorokon és az egyes munkaállomásokon – mindezt úgy, hogy a SINA egy sokoldalúan alkalmazható, teljesen automatizált raktári rendszert alkosson.

- Hirdetés -

A set-up egy központi automatizált pufferrendszerrel, az EffiMat®-tal és annak UR10e típusú kobotkarjával kezdődik: páratlan megfogási sebessége gyakorlatilag bármilyen gyártási időt érintő követelménynek megfelel. Mindeközben az MX tapadókoronggal és mesterséges intelligencián alapuló robobrain.vision rendszerrel kombinált Piab Mini Cobot Gripper kategóriájának legjobb találati arányával és leghosszabb üzemidejével járul hozzá az automatizáláshoz. A készletek ugyebár az EffiMat®-tal küldhetők be a láncba, mindig olyan mennyiségben és tempóban, ahogy arra szükség van – emberi beavatkozás nélkül, hiszen a MIR autonóm mobil robotjai (AMR) ROEQ TR 125 típusú felső görgőkkel garantálják a megfelelő adagolást. A SINA nem lenne teljes a Sick AG sBot nanoScan 3 nélkül: ez a berendezés rugalmas és biztonságos környezetet garantál, míg az Ecosphere integrátorként építette be a rendszerbe az ágazat legrövidebb átfutási idejét.

A gyártók koncepciójának számos előnye van, és mivel a hasonló rendszereket korábban rendszerintegrátorok állították össze, a gépeik közötti harmonikus együttműködés kimagasló eredmény. Ez az első alkalom, amikor átfogó koncepcióban születik merőben eltérő megoldás az intralogisztikai műveletekre, és ez ösztönzőleg hathat a szegmensre, hiszen az ipari szereplők világosan láthatják, hogy a kezelt termékekkel mi mindent lehet elérni.

A teljesen automatizált anyagkezelést AI-alapú gépi látás segíti, ami egyszerre biztosít kellő rugalmasságot, illetve küszöböli ki a kézi készletezést és áruszállítást – ezzel természetesen nullára is csökkenti a hibaarányt. A SINA-ban résztvevő cégek úgy számolnak, hogy a rendszerüknek köszönhetően a helyigény akár 75 százaléka is megtakarítható, szóval igazán kritikus mennyiségű alapterületet lehet vele felszabadítani, miközben óránként 250 kiadható terméket készít elő, akár minden nap minden órájában.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet