Stabil munkalehetőségek a kivitelezések területén – állás Pécs környékén

Forrás: Profession

Ha vidéki munkalehetőségek színes palettájáról esik szó, nem feltétlenül említhetjük egy lapon az összes régiót. A Dunától nyugatra eső országrész azonban meglehetősen erős lehetőségeket kínál, főleg ha olyan munkát választunk, melyre mindenhol ugyanúgy szükség van.

Munkák és lehetőségek

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A honi munkaerőpiac az elmúlt években egyértelmű erősödést mutatott a korábbiakhoz képest, ám ideálisnak továbbra sem mondható. Országunk vízfejűsége teljesen egyértelmű, mely a lakosság eloszlásában és a nagyobb cégek jelenlétében is fellelhető. Utóbbiak tekintetében egészen megdöbbentő statisztika, hogy az ország 500 legnagyobb bevétellel rendelkező cégének közel a fele Budapesten található, ha azonban Pest megyét vesszük alapul, ez a szám meghaladja az 50 százalékot.

Ez értelemszerűen a munkaerőpiacon is érezteti a hatását, hiszen a nagyobb vállalatok ennyire egyenetlen elosztása a munkalehetőségek tekintetében is borítja az egyensúlyt. A vármegyénként 10-20 között átlag persze egyáltalán nem mondható rossznak, de a fővároshoz viszonyítva ezek elenyésző számok. Egyes területeken pedig szinte alig találkozunk nagyobb cégekkel. Ide sorolható a Dunántúl déli része, köztük Baranya vármegye is.

E tekintetben vizsgálva a környékbeli városokat, Pécsről is elmondható, hogy a bányászati múltja révén egykor jelentős ipari háttérrel rendelkezett, ám annak megszűnésével a hangsúlyok áthelyeződtek. Mára már ugyan ismét felszálló ágban van a szektor, ám a környék inkább más területeken mutatkozott erősnek, mely a pécsi állások palettáján is látszott. Ezért is lehet érdemes például olyan szakmát választani, amely eredményesen képes függetlenedni ezektől a piaci szereplőktől.

Együtt épülő jövő

Ez a függetlenedés persze teljesen talán nem is oldható meg, de sok olyan állást találhatunk, melyek más, egyébként is népszerű szektorokba terelik a munkavállalókat. Bár ma már ismét sok állás Pécs iparában létesül, egyelőre talán biztosabb utat jelentenek az említett, körülményektől kevésbé függő munkahelyek. Az ipar és ehhez kapcsolódóan a városok fejlődése persze ez esetben is szerepet játszik, hiszen például az építőipari megrendelések nagyban függenek ettől is.

Az építőipari munkák Profession kínálatában ezzel együtt is folyamatosan sok lehetőséget találunk. Ezekről pedig egyetemesen elmondható, hogy nem feltétlenül kötődnek egyetlen helyhez, így vidéken és a fővárosban is hasonló lehetőségeket és feltételeket kínálnak. Így tehát egy állás Pécs építőiparában nem sokban különbözik attól, amit bárhol máshol tapasztalhatunk, a lehetőségek azonban lényegében folyamatosan elérhetők.

Az utóbbi években az építőipari szektor tennedői ráadásul meg is szaporodtak, hiszen a különböző családtámogatási hitelek jellemzően ehhez kötődő célokat finanszíroztak. Ennek megfelelően pedig az építőipari munkák országosan is rengeteg lehetőséget kínáltak szakemberek és segédmunkások számára egyaránt. Ez alól a vidéki régiók sem képeztek kivételt sőt, sok állás Pécs környékén is emiatt vált elérhetővé.

Forrás: Profession
Egy tágabb horizont

Egy állás Pécs környékén természetesen az építőiparon kívül sok egyéb területen is elérhető. A már említett ipari szektor fellendülése például napjainkban is tart, melyet elsősorban az autó- és repülőgépgyártás területén felbukkanó nemzetközi cégek alapoztak meg. Ez értelemszerűen a munkaerőpiacra is hatással van, így szép lassan kezdenek visszatérni a régi tendenciák. Azonban az, hogy egyre több állás Pécs új erőre kapó iparához kötődik, továbbra sem ad exkluzivitást ennek a területnek.

Az építőipari munkák lefedettsége továbbra is országosnak mondható, így akár Baranya vármegyét, akár az ország más területeit vesszük alapul, ezek az álláshelyek mindenhol kedvező lehetőségeket kínálnak. Emellett pedig természetesen a külföldi munkavégzés lehetősége is felmerülhet, hiszen a minőségi kivitelezői munkákra ott is nagy igény mutatkozik. A bérek tekintetében pedig ezek az álláshelyek még jobb feltételeket kínálnak, holott a hazai bérszínvonal tekintetében is előnyös pozíciót foglalnak el ezek a munkák.

Ha tehát egy állás Pécs városában valaki számára ideális lehetőség lenne, először mindenképpen érdemes körülnézni a helyi és környékbeli piacon és csak ezután döntést hozni. Bizonyos szakmák birtokában azonban a döntés is egyszerűbb lehet, hiszen jóval direktebb módon kijelölt ösvényen haladhat az, aki ilyen állást keres. Ami biztos, hogy ez utóbbiak tekintetében egyáltalán nem érzékelhető a korábban felvázolt differencia a főváros és az ország más részei között.

profession.hu

- Hirdetés -