Szemléletváltással kezelhető a raktározás és gyártás területén mutatkozó munkaerőhiány

Egyesült Államok-szerte a raktár- és gyártóipar azon ágazatok egyike, amelyet a legérzékenyebben érint a munkaerőhiány. Öt gyártó közül kettőben éves viszonylatban legalább 20 százalékos az átlagos fluktuáció. Ennek oka rendkívül összetett: az elöregedő munkavállalóktól az iparágszerte tapasztalható biztonsági aggályokon át a frissen pályára kerülő tehetségek hiányáig. A cégeknek tehát nem marad más útja, mint nyitni az új technológiák felé, állítja Scott Walker, a Powerfleet vállalat ellátásilánc-menedzsmentjének igazgatója az Industrytoday felületén publikált cikkében.

A munkaerővel kapcsolatos kihívásokat tovább súlyosbítja az inflációcsökkentési törvény néhány hozadéka. Bár a szóban forgó szabályozás éppen azért született, hogy azzal erősítse a gazdaságot, hogy tőkét juttat új gyártási projektekbe, hatalmas munkahely-túlkínálatot is eredményezett. Ezzel arányosan egyre jobban megoszlanak a tehetséges munkavállalók. Ennek ellensúlyozására a vállalatok olyan technológiai megoldásokhoz fordulnak, amelyek segíthetnek hatékonyabb, fenntarthatóbb és biztonságosabb munkakörnyezetet teremteni, szem előtt tartva a dolgozói igényeket. Ilyen intézkedések közül gyűjtött össze néhányat írásában Walker.

Az elvárásokhoz illeszkedő képzés biztosítása

- Hirdetés -

Amikor az ifjú tehetség „hiánycikknek” számít, és elkezdenek projektek felhalmozódni, kritikus fontosságúvá válik, hogy jól képzett munkaerőre lehessen támaszkodni. Ők rendelkeznek a bonyolult folyamatok átlátásához, speciális gépekkel végzendő munkához szükséges szaktudással, és jól alkalmazkodnak új feladatokhoz. A vállalaton belüli munkaerőhiány ellensúlyozásának és az innováció előmozdításának tehát egyik kulcsfontosságú eleme a képzés priorizálása.

Fő a biztonság – akár technológiai innovációk segítségével is!

A balesetek megelőzése nemcsak biztonsági szempontból lényeges, hanem mert az ilyen incidensek késleltethetik a szállítást, ronthatják a vállalat piaci hírnevét, sőt, komoly sérülést okozhatnak. A dolgozók jólétének szem előtt tartása a munkakörnyezet kialakításakor azért is hálás, mert garantálja a hosszútávú, lojális, elkötelezett munkaerő megtartását. Ezt a célt új technológiák bevezetése is szolgálhatja. Egyes beléptetőrendszerek például csak képzett operátoroknak vagy vezetőknek engedélyezik bizonyos típusú berendezések használatát, vagy zárolják azokat a járműveket, amelyek javításra szorulnak, minimalizálva így a potenciális biztonsági kockázatot. Olyan ütközésérzékelő és balesetkezelő szoftverek is hasznosak lehetnek, amelyek naplózzák a munkafolyamatokat, de rendelkezésre állnak már olyan hardverek is (például viselhető eszközök és AI-alapú kamerák), amelyek ugyancsak a raktárakban a biztonság javításához járulnak hozzá.

Hatékonyságnövelés telematika és felhő segítségével

A telematika segítségével átfogóan optimalizálhatók egyes munkafolyamatok. A gépek valós idejű adatgyűjtésének bevezetésével a vállalatok előre látják azok karbantartási igényeit. Ezzel minimálisra csökkenthető a leállási idő, ami növeli a termelékenységet és csökkenti a humán felügyelet szükségességét, ami kiváltképpen előnyös, ha abból hiány van. Ugyancsak hasznos lehet a telematika például targoncamozgás valós idejű követésére, illetve azonnali jeladásra felmerülő biztonsági probléma esetén.

Elmondható tehát, hogy a telematika és a felhőalapú rendszerek integrációja elősegíti a zökkenőmentes együttműködést és az adatalapú döntéshozatalt. Ez pedig nemcsak a hatékonyságot növeli, de azt üzeni a technológiaorientált munkavállalónak, hogy a vállalat nyitott az innovációra.

Az előre vivő úton

Mindezek ismeretében kimondható, hogy miközben a raktár- és gyártóipar továbbra is küzd a munkaerőhiánnyal, az átfogó szemlélet alkalmazása létfontosságúvá vált. A képzett munkaerő, a javuló biztonsági és munkakörülmények, valamint a technológiai integráció kombinációja közösen segíthet abban, hogy a digitális korban is életképes, előre vivő úton meneteljen vállalatirányító és munkavállaló.

Vörös István, NEW technology magazin