Szerbia teljes középfesztültségű elektromos hálózatát korszerűsítik és automatizálják

Az ország kormánya a Schneider Electric mellett döntött

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat középfeszültségű berendezések és hálózatirányítási szoftverek szállítására kötött szerződést Szerbia elektromos elosztóhálózatának korszerűsítéséhez. A 140 millió eurós beruházás célja a hálózat megbízhatóságának javítása, az áramkimaradások számának és időtartamának csökkentése.

Ez a fejlesztés javítja majd a villamosenergia-ellátás, és ezáltal a szerbiai elosztórendszer-üzemeltető, az Elektrodistribucija Srbije (EDS) által nyújtott szolgáltatás minőségét. „Biztos vagyok benne, hogy a villamosenergia-elosztó rendszerünk korszerűsítésére irányuló 140 millió eurós új beruházás javítani fogja polgáraink és a vállalkozások ellátását, és jelentősen, évente több millió euróval csökkenti a hálózat veszteségeit” – mondta el Ana Brnabić szerb miniszterelnök.

A Schneider Electric optimalizálja Szerbia modernizációs és automatizálási erőfeszítéseit

- Hirdetés -

A Schneider Electric piacvezető technológiai szolgáltatóként rendelkezik azokkal a hálózathoz csatlakoztatható termékekkel, szoftverekkel és szakértelemmel, amely szükséges Szerbia teljes középfeszültségű hálózatának modernizálásához, automatizálásához és átalakításához. A jövő digitalizált hálózatai növelik az energiahatékonyságot, felgyorsítják a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia rendszerve illesztését, kiegyensúlyozzák az energiakínálatot és a keresletet, és így elősegítik a zöld energiára való átállást. Az adatkezelési képességek pedig támogatják a keresleti oldali energiafelhasználás optimalizálására és dekarbonizálására irányuló erőfeszítéseket.

A hálózat korszerűsítése és a digitalizáció segít annak meghatározásában is, hogyan lehet a legjobban konfigurálni és működtetni a meglévő elosztóhálózatot. Ezzel csökkenthetők vagy elhalaszthatók az erőművek építéséhez szükséges nagy befektetések, amivel csökkenthető a pazarlás és a közpénz felhasználás.

„A Schneider Electric által Szerbiában gyártott szoftverek alkalmazhatók az energiahálózatunkban is, annak érdekében, hogy az megbízhatóbbá és hatékonyabbá váljon, kevesebb legyen a kiesés és csökkenjenek a veszteségek” – hangsúlyozta Dubravka Djedovic, Szerbia bányászati és energetikai minisztere.

„Büszke vagyok arra, hogy a Schneider Electric segítheti Szerbiát hálózatmodernizációs céljai megvalósításában és támogathatja az országot a zöld energiára való átállásban. Több mint 20 éve dolgozunk az országban, a többi között itt található a Schneider Electric egyik szoftverfejlesző központja, amely az elosztásirányítás optimalizálására szolgáló megoldások kutatásával, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik” – jelezte Gary Lawrence, a Schneider Electric energia- és hálózati szegmensének elnöke.

Schneider Electric