Szívet kap a Bádogember: keringési rendszerrel hatékonyabbak a robotok

A tudósok az amerikai Cornell Egyetem és a hadsereg közös projektjében alkottak „robotszívet”, ami lényegében egy hidrodinamikai és mágneses erők által mozgatott rugalmas anyag. Az a feladata, hogy az állatokéhoz vagy akár az emberéhez hasonló keringési rendszert üzemeltessen, és hatékonyabbá tegye a puha robotok energiafelhasználását.

A Science Daily beszámolója szerint azért kezdtek bele egy beépíthető pumpa fejlesztésébe, mert a puha robotok elektronikusan meghajtott szivattyúit jelenleg a gépek testén kívül kell elhelyezni (hiszen nagyok és merevek), viszont ez a megoldás energiaszivárgást és kisebb hatékonyságot eredményez. Akárcsak az állatok, amelyeknek a mozgását utánozzák, a puha robotoknak is belső keringési rendszerre lenne szükségük ahhoz, hogy energiát tároljanak, és azt megfelelően használják fel a munkavégzés során.

Az új rugalmas szivattyú egy puha szilikoncsőből áll, ami mágnestekercsekkel van körülvéve. A tekercsek közötti rések lehetővé teszik a cső meghajlását és nyúlását, miközben a cső belsejében egy szilárd mágnesmag található – ezt egy olyan folyadék veszi körül, amely mágneses mező hatására megmerevedik, de a magot középen tartja, így tömítést hoz létre. Annak függvényében, hogy a mágneses mezőt hogyan szeretnék használni, a mágnes előre-hátra mozgatható (akárcsak egy úszó dugattyú), hogy a folyadékokat – például vizet és alacsony viszkozitású olajokat – megfelelő erővel és elakadás nélkül előretolja.

Rob Shepherd egyetemi docens szerint az új „robotszív” megoldással százszor akkora nyomáson és hatékonysággal képesek üzemeltetni a puha robotokat, mint amire a hagyományos eszközök képesek. Le vannak ugyanakkor maradva a merev szivattyúk teljesítményétől (egyelőre kb. a tizedét tudják produkálni), vagyis a nagyobb viszkozitású olajokkal magasabb áramoltatási sebességet szeretnének elérni. A legfontosabb eredményük mindazonáltal az, hogy a puha robotok nagyobb deformáció mellett is egyenletes, később ráadásul skálázható teljesítményt nyújtanak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#