Történelmi jelentőségű űrmisszióról tértek haza Szaúd-Arábia első asztronautái

Hivatalos ünnepség és ováció közepette térhetett haza Szaúd-Arábiába Rayyanah Barnawi és Ali AlQarni űrhajós, miután eredményesen teljesítette történelmi küldetését a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – írta a roboticsandautomationnews.com a napokban.

Az űrhajósokat H.E. Al Swaha (kommunikációs, űrkutatási és technológiai miniszter) és H.E. Al Tamimi (Szaúd-Arábia kommunikációs, űr- és technológiai bizottságának kormányzója) fogadta a King Khalid nemzetközi repülőtéren.

Rayyanah és Ali az ISS-en végzett 14 tudományos kísérlet eredményével a „zsebében” tért haza szülőföldjére, ezzel erősítve Szaúd-Arábia űrkutatás terén elfoglalt pozícióját, valamint inspirációt nyújtva a jövő generáció leendő asztronautáinak. A kísérletekből nyert 92 minta eredményeit egy szaúdi tudósokból és kutatokból álló csapat veszi át.

- Hirdetés -

A szaúdi űrügynökség (SSA) gratulált Rayyanah Barnawi és Ali AlQarni biztonságos hazatéréséhez, és elismerően nyilatkozott teljesítményükről. Deklarálták, hogy a két űrhajós immár példakép a felnövekvő szaúdi generációk előtt, az asztronauták irányt szabtak a nemzeti űrprogram számára.

Úgy vélik, az űrhajósok útja és küldetésük fontossága az egész arab világnak inspiráció forrása.

Rayyanah Barnawi személye különleges, hiszen ő lett az első arab nő, aki megjárta a világűrt. Emellett fontos mérföldkő az Ali AlQarnivel közösen végzett misszió, hiszen általa Szaúd-Arábia is belépett azon országok közé, amelyek elmondhatják magukról, hogy nemzetük egyszerre két űrhajósa járt az ISS fedélzetén.

A két szaúdi űrhajós, Rayyanah Barnawi és Ali AlQarni, valamint az AX2 űrmisszió legénysége 2023. május 31-én tért vissza a Földre, űrhajójuk a Csendes-óceánban landolt.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -