- Hirdetés -

- Hirdetés -

Új fejezet kezdődik a mesterséges intelligencia korszakában

A mesterséges intelligencia jelenlegi boomja nagy számítási kapacitást igényel. A héten tett bejelentés szerint a vállalat az új generációs GH200 Grace Hopper Superchip platformmal igyekszik kiterjeszteni dominanciáját – írja a Popular Science.

Bár a legtöbb fogyasztónak a GPU-król inkább a játék PC-k vagy videojáték-konzolok alkatrésze jut az eszébe, a GPU-knak a szórakoztatáson kívül is vannak felhasználási lehetőségeik. Úgy tervezték ezeket, hogy több milliárd egyszerű számítást végezzenek párhuzamosan, ami nemcsak a nagy felbontású számítógépes grafika nagy képkockasebességű megjelenítését teszi lehetővé, hanem a kriptopénzek bányászatát, jelszavak feltörését, valamint nyelvi modellek (LLM) és a generatív mesterséges intelligencia más formáinak betanítását és futtatását is.

Az Nvidia a SIGGRAPH számítógépes szakembereknek szóló konferenciáján jelentette be a következő generációs GH200 Grace Hopper Superchip platformját. Az új chipeket arra tervezték, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban végezzék el a mesterségesintelligencia-rendszerek által megkövetelt több milliárd apró számítást.

A GH200 a H100 utódja, az Nvidia legerősebb (és hihetetlenül keresett) új generációs AI-specifikus chipje. A GH200 ugyanazt a GPU-t használja majd, de 141 GB memóriával rendelkezik, szemben a H100-ban rendelkezésre álló 80 GB-tal.

Az olyan chipek, mint a GH200, fontosak mind a mesterségesintelligencia-modellek képzéséhez, mind a futtatásukhoz. Amikor az AI-fejlesztők új LLM vagy más AI-modellt hoznak létre, több tucat vagy több száz GPU-t használnak a hatalmas mennyiségű képzési adat átrágásához. Ezt követően, ha a modell elkészült, további GPU-kra van szükség a futtatásához. A további memóriakapacitás lehetővé teszi, hogy minden egyes GH200 nagyobb AI-modelleket futtasson anélkül, hogy a számítási terhelést több különböző GPU-ra kellene felosztani.

Bár az Nvidia a legdominánsabb szereplő, nem ez az egyetlen gyártó, amely AI-chipeket készít. Az AMD nemrég jelentette be a 192 GB memóriával rendelkező MI300X chipet, amely fej-fej mellett halad majd a GH200-zal. Számos startup cég is készít AI chipeket, például a SambaNova, a Graphcore és a Tenstorrent. Az olyan technológiai óriások, mint a Google és az Amazon is fejlesztettek saját eszközöket ezen a területen.

Az Nvidia várakozásai szerint a GH200-as chipjével épített rendszerek a jövő év második negyedévében lesznek elérhetők.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet