Üzemhatékonyság és termelés optimalizálás az SKF Enlight Collect IMx-1 állapotfelügyeleti eszközzel

Forrás: SKF

Napjainkban egyre nagyobb nyomás nehezedik a termelő vállalatokra, hogy többet, gyorsabban és olcsóbban termeljenek. Ezért a berendezések a teljesítmény, a megbízhatóság és a hatékonyság tekintetében szűk keresztmetszetet jelentenek.

A berendezésekkel és eszközökkel kapcsolatban elvárás, hogy hosszabb ideig és rendkívül megbízhatóan üzemeljenek. A teljesítményoptimalizáláshoz alapvető fontosságú a berendezések állapotfelügyelete és rendszeres karbantartása. A hordozható eszközökkel manuálisan végzett ellenőrzések és a gyakoribb karbantartás napi kihívást jelent.

Az SKF javaslata, hogy a forgó gépek rendelkezésre állásának növelése érdekében a manuális vizsgálatok helyett az üzemeltetők álljanak át az automata állapotfelügyeleti rendszerekre és adatgyűjtési folyamatokra. Az SKF IMx-1 rezgés- és hőmérsékletérzékelői lehetőséget biztosítanak a berendezések állapotadatainak gyakoribb gyűjtésére a korábban elérhetetlen helyekről. Az érzékelők használatával kevesebb technikusra van szükség és javul a munkahelyi biztonság. Továbbá így a gépkezelők gyorsabban észlelhetik a problémákat, és előrejelzést kapnak a berendezés küszöbön álló meghibásodásairól. Ez lehetővé teszi a proaktív módú megelőző karbantartást. A meghibásodások kiküszöbölése csökkenti a költséges nem tervezett leállásokat és a karbantartási költségeket, emellett az üzemeltetők számára további előnyt jelent a berendezések hosszabb életciklusa és a megbízhatóság.

- Hirdetés -

A kompakt, akkumulátorral működő, könnyen telepíthető IMx-1 érzékelők lehetővé teszik egy felhőalapú IoT-megoldásokkal támogatott automata állapotfelügyeleti rendszer bevezetését. A csapágyházra szerelt érzékelő automatikusan méri a forgóalkatrészek állapotát, és egy saját, könnyen skálázható hálózatot képez az egyes szenzorok között. Az SKF IMx-1 számos általános problémát képes észlelni és feldolgozni, beleértve a kiegyensúlyozatlanság, az egytengelyűségi hiba, a magas hőmérséklet, a laza illesztés, villamos eredetű rezgés, valamint a korai szakaszban lévő fogaskerék- és csapágyhibákat.

Az összegyűjtött adatok elküldhetők egy kiszolgáló számítógépre vagy akár az SKF felhőbe. Az SKF REP (Rotating Equipment Performance) központjaiban pedig lehetőség van egy szakértői gárda általi adat elemzésre. Az adatok elemzésével felbecsülhetetlen értékű információkat nyerhetünk a forgóberendezések teljesítményoptimalizálásához. A teljes eszközparkra történő nagyobb rálátás segítséget nyújt a rendelkezésre állás, a termelékenység, a biztonság növelésében valamint a környezeti hatások csökkentésében, így megvalósítható a fenntartható, hatékony és nyereséges üzemeltetés.

Forrás: SKF

Az IMx-1 rendszer alapja egy „mesh” hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az érzékelők adatokat továbbítsanak egymás között úgy, hogy a rádiós rálátást akadályozó objektumokat kikerüljék, mint pl. a csővezeték hálózatok. A „mesh” hálózat önformáló, amely egyszerű és gyors telepítést biztosít. Továbbá a rendszer innovatív módon kezeli a sávszélességet és az érzékelők energiafogyasztását, mely hosszabb akkumulátor-élettartamot eredményez.

A robusztus SKF IMx-1 eszközt kifejezetten az IP69K védettségi szint elérésére tervezték. Ez azt jelenti, hogy megbízhatóan működik mostoha üzemi körülmények között – például por, szennyeződés, olaj, zsír, szennyezőanyagok, szálló törmelék, hőmérsékleti változások, szél, eső, nagynyomású forróvizes-lemosás stb. esetén is.

SKF