Vad hullámvasúton robogott az additív gyártás 2023-ban

A 3D nyomtatás világában két meghatározó cég helyzetének óév végi vizsgálatakor jutott a címben idézett megállapításra az Industry Week portál. Mint megírták, a Nano Dimension 1,1 milliárd dollárt ajánlott a Stratasys megvásárlásáért, ami 100 millióval kevesebb, mint a márciusban tett ajánlat.

A Stratasys 3D nyomtatókat, szoftvereket és polimer adalékanyagok gyártásához szükséges anyagokat, valamint 3D nyomtatott alkatrészeket gyártó vállalat, míg az amerikai Nano Dimension az additívan gyártott elektronika és többdimenziós polimer, fém és kerámia 3D nyomtatók vezető szállítójaként pozicionálja magát.

A 3D nyomtató cégek részvényei tavaly csökkentek, és a Stratasys részvényenként 13 dollárral kereskedett, miután árfolyama júliusban 21 dolláron tetőzött. Fúziós harcok folynak a 3D nyomtatás világában, írja az Indusrty Week, rámutatva, hogy 2023. december 23-án a Nano Dimension additív gyártócég 1,1 milliárd dolláros ajánlatot tett a Stratasys 3D nyomtatási riválisára.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A javasolt 16,50 dolláros vételár hatalmas visszalépés a márciusi 18 dolláros részvényenkénti ajánlathoz képest, amit a Nano Dimension később 25 dollárra emelt. Az 1,1 milliárd dolláros új ajánlat több mint 500 millió dollárral alacsonyabb, mint amit a Nano Dimension a csúcson ajánlott.

Az év végi alacsonyabb árajánlat azt jelzi, hogy az additív gyártás területén az óévben folytatódott a vad hullámvasút – olvasható a portálon. Az elmúlt időszakan a Stratasys a Nano Dimension és a 3D Systems vételi ajánlatait mérlegelte, miközben saját ajánlatot tett a fém additív gyártással foglalkozó Desktop Metal vállalatra, azonban eddig mindegyik üzlet papíron maradt, mivel a részvényesek szeptemberben határozottan elutasították a Stratasys-Desktop Metal fúziót.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 2023-as fúziós kezdeményezések középpontjában az áll, hogy több évtizedes fejlesztés után egyik nagy additív gyártással foglalkozó vállalat sem nyereséges, és több vezető azzal érvelt, hogy az egyesülés komoly erőforrást jelenthet a vállalatoknak, ami elengedhetetlen az innovációhoz a piaci igények minél szélesebb körű kiszolgálásához.

IndustryWeek.com / NEW technology

- Hirdetés -