Válság! – Megoldás az innovációs fronton

Immár hagyománnyá vált a DMG MORI pfronteni gyárának nyílt napja, ahol minden évben bemutatják, hol tart az innováció, milyen újdonságokra számíthat a nagyközönség. 2020 azért is különleges ebben a tekintetben, mert az iparágakban átrendeződés figyelhető meg, a kutatás-fejlesztésre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a cégek. A japán szerszámgépgyártó vállalat sem maradt le ezen a téren, sőt, az innovációs fronton egyre inkább hódít, így könnyedén megőrizheti piacvezető státuszát.

Hogyan válik a DMG MORI a technológiai verseny vezetőjévé?

TULIP – digitalizáció mindenekelőtt. A DMG MORI és a bostoni TULIP közötti együttműködés sokkal könnyebbé teszi a kis- és közepes vállalkozások számára a gyártást. A digitalizáció egyre inkább terjed a szerszámgépiparban is. Ebben játszik vezető szerepet a TULIP alkalmazott-központú platformja, amely programozási ismeretek nélkül használható. Az applikáció sikerének titka éppen ebben a komponensben található, ugyanis egyszerű digitális eszközökkel biztosítja a „kódolás nélküli” felületet, és ahol szükséges, ott bizonyos műveletek „drag and drop” funkcióval végrehajthatók. A digitalizációs szolgáltatás teljes körű, ügyfélorientált megoldásokat biztosít – a DMG MORI partnerei számára 360 fokos kiszolgálást nyújt, amellyel méltán nevezhető az ipari digitalizáció úttörőjének.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

my DMG MORI – optimalizált szolgáltatás. A közelmúltban debütált ügyfélportál óriási sikereket ért el, ami a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy 2019 végére több mint 4.000 partner regisztrálta gépeit, a 2020-as évre az előrejelzések szerint pedig elérik a 20.000-et. A felület kezelése egyszerű, a felhasználók számára hozzáférést biztosít az online platform nyújtotta számos opcióhoz. Többek közt a szervizigényt egyetlen gombnyomással kezdeményezhetjük az eszközünkön – az interaktív igénylőlap megakadályozza az esetleges félreértéseket a folyamat során. Egyedi szolgáltatáskérelem nyújtható be, ehhez opcionálisan csatolhatók fényképek és/vagy videók, amelyek közvetlenül a szakértőhöz kerülnek. A nyomonkövetés-funkcióval pedig az összes szolgáltatási procedúra teljes átláthatósága, időzítése biztosított. A WERKBLiQ platformhoz való csatlakozás lehetővé teszi, hogy a DMG MORI termékein kívül más gyártók modelljei is egyszerűen kezelhetők legyenek.

Automatizáció – az innováció mozgatórugója. A széleskörű automatizálási portfólió innovatív és változatos megoldásokat kínál az önvezérelt és költséghatékony gyártáshoz, marási és esztergálási célokra egyaránt. A nyílt napon bemutatták a PH-AGV 50 (az AGV elnevezés az Automated Guided Vehicle mozaikszava) vezeték nélküli szállítási rendszert, amely a folyamatok rugalmasságát és a gép korlátlan elérhetőségét biztosítja. Az autonóm közlekedőeszköz útvonala könnyedén programozható, ezzel elősegítve az intralogisztika optimalizálását.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Így növelhető a termelékenység

Az új LASERTEC 30 DUAL SLM bemutatóját Pfrontenben tekinthettük meg. A gép egy nagy pontosságú optikai modullal felszerelt eszköz, amely két lézernyaláb kibocsátására alkalmas, és képes párhuzamosan összeállítani egy vagy több munkadarabot is. Az eljárás akár 80 százalékkal növeli a termelékenységet. A két nagy teljesítményű 600 W-os lézersugár letapogatási területe a teljes munkatartományt lefedi, és eléri az akár 90 köbcenti/óra sebességet is. A szoftver automatikusan felismeri, melyik szkennelési módszer a leghatékonyabb, ezzel biztosítja, hogy az eszköz mindig optimálisan működjön. Az 50 μm fókuszátmérő nagy pontosságot biztosít, és egyedülálló ebben a kategóriában.

A munkaterület aktív hűtése lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kész alkatrészeket gyorsabban távolítsák el, ezzel felgyorsítva a megrendelések teljesítését. Így tovább nő a termelékenység.

A szerszámgépgyártás élvonalában

A stratégiai koncepciónak, a céltudatos innovációnak és a hatékony struktúrák fejlesztésének köszönhetően a DMG MORI ma a nemzetközi szerszámgépgyártás élvonalához tartozik. A japán vállalat 42 ágazatban végez aktív munkát, globális viszonylatban több mint 100.000 vásárlóval rendelkezik, valamint 157 telephelyével a cég az egész világon képviseli magát. A portfólió 154 különböző géptípust tartalmaz 45 termékcsaládban, illetve 52 féle automatizálási megoldást a munkadarabok kezeléséhez.

Minőség + innováció = siker

A DMG MORI sikeressége, még a lassuló gazdaságban is, annak köszönhető, hogy hű maradt a minőséghez, illetve az innovációra kellő hangsúlyt fektet. A jelenlegi ökonómiai helyzet ellenére stabilan a világ vezető cége maradt ezen a működési területen, és további fejlesztései révén tartja az innovációs folyamat sebességét.

Némethi Botond, NEW technology magazin (Pfronten)

- Hirdetés -