Változások az iparban, változások a méréstechnikában

Az iparban nagy átalakulás van folyamatban. Gondoljunk az Ipar 4.0-ra, ahol a robotok és az automatizálás a gyártás elengedhetetlen részévé válnak és ez a tendencia megmutatkozik az ipari méréstechnikában is. Másik fontos terület az adatkezelés, hiszen az adatok már nem csak a jövő, de a jelen legértékesebb árucikkeivé váltak. A ZEISS büszke rá, hogy időben reagált ez említett ipari változásokra és mind termékeik, mind pedig szolgáltatásaik alkalmazkodtak az új igényekhez és követelményekhez. Ezért is fontos a cég számára, hogy évről évre bemutassa a meglévő termékei és szolgáltatásain túl az újdonságokat. A bemutatók mellett legalább olyan hangsúlyt kap a vevőkkel való párbeszéd, az igények meghallgatása, a felmerülő problémákra való megoldási lehetőségek kutatása. Erre a legalkalmasabb egy nyílt nap, ahol lehetőség nyílik az érdeklődőkkel való személyes találkozásra. Sajnos 2020-ban a személyes találkozás lehetősége elmaradt.

ZEISS Online Nyílt Nap – élőben Budaörsről

2021. február 2-án és 3-án, ha nem is személyesen, de interaktív online formában megrendezte a ZEISS Industrial Quality Solutions nyílt napját a budaörsi mérőszobán. A rendezvény egyik különlegessége, hogy házigazdája Wéber Gábor autóversenyző és szakkommentátor volt. Gábor felvezetőjében elmesélte, hogy először tartott attól, hogy a méréstechnika alapvetően távol áll tőle, ám minél többet beszélgetett róla és járt utána az egyes technológiáknak és megoldásoknak, rájött, mennyire sok a kapcsolódási pont az autósporttal. A nyílt nap témaköreit a Forma-1 és autóversenyek világából hozott történetekkel, érdekességekkel kötötte össze, ezzel is színesítve a szakmai blokkokat.

- Hirdetés -

Azért is volt fontos ez a bemutató sorozat, mert a ZEISS-hez korábban az ipari mérőgépeket és az azokhoz tartozó szerviz szolgáltatást kötötték a köztudatban, nem pedig olyan kulcsszavakat, mint a robotok, automatizálás, digitalizáció vagy elektromos járművek.

A minőségbiztosítás jelentősége talán sosem volt annyira fontos, mint az Ipar 4.0 idején és ennek feltételeit meg kell teremteni a gyárakban. Fontos, hogy a mérőgépek jól és könnyedén tudjanak együttműködni automatizált gyártósorokkal, vagy akár robotokkal. Ugyanígy fontos, hogy az automatizált folyamatokból eredő adatok ne csak begyűjtésre kerüljenek, de azokat jól jegyzőkönyvezhető és elemezhető információkká alakítsák, mindezt akár mérőszobai, akár teljes vállalati szinten.

A járműipart is erősteljes változások alakítják, amely nem csak a gyártókat, de a beszállítókat és szolgáltatókat is érinti. Ma már a hibrid és elektromos autók gyártásával a belső égésű motorok alkatrészének vizsgálatán túl sok egyéb alkatrész elemzésére is szükség van, amelyhez új technológiák kidolgozására volt szükség – a ZEISS ezen a területen is tud megoldásokkal segíteni.

Tisztaságvizsgálat, adatok, automatizálás és szerviz szolgáltatások

Az előadások és bemutatók nyolc témára fókuszáltak. Az ipari méréstechnikában egyre nagyobb szerephez jutó ZEISS mikroszkópokat a tisztaságvizsgálat jelentőségén és folyamatán keresztül mutatták be.

Adat, adat és adat.” Egyre gyakrabban hangzik el, hogy az adat az egyik legnagyobb érték, amit gyűjteni kell. De hogyan használjuk fel azokat, mit kezdjünk velük? A nyílt napon a ZEISS egyik vevője saját mérőszobájukon mutatta be, hogy ők miként használják az adatok kezelésére, tárolására és kiértékelésére szolgáló ZEISS PiWeb szoftvert.

A mérőgépek hatékonyságának növelése az automatizálás és robotikai megoldások témakör kapcsán is szóba került. A ZEISS egyik vevője a Schabmüller nagy mennyiségben gyártja a dél-német autóipari csoport szelepfedelét. Annak érdekében, hogy a minőséget illetően is érvényesüljön nemzetközi versenytársakkal szemben, a vállalat a ZEISS inline (gyártósori) minőségbiztosítási megoldására támaszkodik.

A szerviz szolgáltatások kapcsán a ZEISS Smart Service-t emelték ki a nyílt napon: ingyenes megoldások arra, hogy miként tudják nyomon követni a mérőgépek állapotát, illetve arra, hogy miként érhető el, hogy mérőgépek a lehető leginkább ki legyenek használva.

Röntgentechnológia, eMobility, optikai megoldások és after sales szolgáltatások

A második nyílt nap a röntgentechnológia témakörével indult. A röntgen nagy előnye, hogy láthatóvá teszi a láthatatlant, azaz a rejtett dolgokat, hibákat. Ez teljesen új lehetőségeket nyújt a minőségbiztosítás terén. A GOM Volume Inspect szoftver tetszőleges számú alkatrész pontfelhőjét tölti be a projektfájlba, trendanalízist készít a jellemzőkről és összehasonlítja a pontfelhőt a CAD modellel. A budaörsi mérőszobán egy 2D röntgentechnológiával működő Bosello gép és egy 3D komputertomográf berendezés is rendelkezésre áll mérési bemutatókra és bérmérés szolgáltatásokra.

 

Forrás: Zeiss

Az előadások sorozatából az elektromos autók alkatrészeinek gyártása sem maradhatott ki, hiszen a ZEISS eMoblity megoldásai e területen nyújtanak méréstechnikai megoldásokat. A képalkotó, elemző és méréstechnikai eszközök széles skálájára van szükség például az akkumulátorok kutatásához és az újratölthető elemek minőség-ellenőrzéséhez. Az akkumulátoros elektromos járművek mellett az alternatív energiaellátás jövőjének másik lehetőségét az üzemanyagcellás elektromos járművek jelentik.

Szóba kerültek az optikai megoldások: a moduláris ZEISS T-SCAN rendszer egy gyors megoldást jelent, amellyel 3D adatokat lehet rögzíteni az alkatrészek előkészítése nélkül. A tökéletesen összehangolt alkatrészek – a hordozható T-SCAN lézerszkenner, a T-TRACK optikai nyomkövető rendszer és a T-POINT tapintó – intuitív és rendkívül precíz 3D mérési megoldást alkotnak. A GOM Inspect Suite szoftverrel kombinálva ez új dimenziót jelent a koordináta-méréstechnikában.

A nyílt napot az After Sales szolgáltatok bemutatása zárta. A ZEISS Portal különféle szolgáltatásokat kínál, amelyek megkönnyítik a ZEISS rendszerekkel rendelkező mindennapi munkáját, legyen szó ZEISS gépekről és szoftverekről egyaránt.

 

 

A ZEISS budaörsi mérőszobájában megrendezett nyílt napon a cég porfóliójának nagy része bemutatásra került. A méréstechnikai gépek és szoftverek mellett a cég globális együttműködésének köszönhetően szinte bármilyen felmerülő mérési problémára tud megoldást kínálni. Godány Tamás, a magyarországi fióktelep cégvezetője az alábbi szavakkal zárta az eseményt: „Állítsanak bennünket kihívás elé. És a jövőben ne csak a mérőgépek kapcsán jussunk eszükbe, hanem más megoldások terén is.”

Amennyiben lemaradt volna a rendezvényről és érdeklik az előadások, látogasson el a következő oldalra és nézze vissza a ZEISS Online Nyílt Napon bemutatott előadásokat:

További információk

Zeiss

Akár ez is tetszhet