Zajlik a munkaerőpiaci alkalmazóképesség fejlesztése a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása ágazatban

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Iparszövetség (OKISZ) és a Dorogi Ipartestület konzorciuma a Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása elnevezésű ágazatában megvizsgálja az ágazatban működő munkaadók jelenlegi munkaerőpiaci helyzetét, az esetleges problémákra pedig egy pilot projekt keretében próbálnak megoldási javaslatokat tenni a bevont célcsoportok számára.

Ez a projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretei között (GINOP) valósul meg konzorciumi formában.

Az ipari termelés különösen érzékenyen reagál a technológiai fejlődésre: „aki kimarad, lemarad” – szokták mondani. Éppen ezért fontos, hogy a magyar fémipari vállalkozások is képesek legyenek követni a trendeket és a lehetőségeikhez képest minél hamarabb reagálni tudjanak a megváltozott technológiai környezetre. Emellett nem elhanyagolható kihívást jelent, hogy milyen komoly munkaerőhiánnyal küzd az ország. Nem egyszerű ugyanis olyan munkaerőt találnia fémipari cégeknek, aki megfelelő (naprakész) technológiai ismeretekkel rendelkezik.

A pályázat és a megvalósító konzorciumi partnerek számára kiemelten fontos, hogy minél több olyan megoldás honosodjon meg Magyarországon, amely jövőbe mutató módon segít csökkenteni az égető munkaerőhiányt, ezáltal felkészíti a munkavállalókat az előttük álló globális méretű kihívásokra.

A projekt során 100 mélyinterjú készült, mely alapján elkészült az egész ágazatra vonatkozó helyzetkép. A tanulmány alapján releváns következtetéseket levonni a fejlesztési területeket illetően. Ilyen terület például a technológia, vagy az ágazatot érintő oktatás. Az elkészült tanulmányt a következő linken érhető el:

https://femiparimunkaero.hu/kutatas.html

A projekt részeként a tanulmányban megállapított kompetencia hiányok pótlása érdekében meghirdetésre kerülnek képzések, melyeknek célcsoportja a jelenleg is a munkáltatóknál dolgozók, a képzések célja pedig meglévő ismereteik bővítése, olyan kompetenciák átadása, mely hozzájárul hatékonyabb munkavégzésükhöz például a munkafolyamat rövidítésével, hatékonyabb technológiák megismertetésével.

A projekt hivatalos honlapját itt találja:

https://femiparimunkaero.hu/index.html

További információ kérhető a projektről az alábbi hivatkozásokon:

ÉSZT/OKISZ