Zöld hidrogénnel főzhetnek és világíthatnak Afrikában

A Loughborough Egyetem fejlesztette ki azt a megoldást, amivel végre elektromos hálózattól elszigetelten élő, például afrikai közösségek is képesek lennének tiszta módszerekkel főzni és villamos energiát vételezni. Erre a brit kutatók által kifejlesztett ólomsavas akkumulátor-elektrolízis révén nyílna lehetőségük, kifejezetten olcsón.

Az akkumulátor-elektrolizátor része a szélesebb körű LoCEL-H2 projektnek, amelynek célja egy skálázható mikrohálózati rendszer létrehozása két olyan szubszaharai közösség támogatására, amelyek jelenleg nem rendelkeznek folyamatos tüzelőanyag-forrásokkal az energiaellátáshoz vagy a tiszta főzéshez. Az újszerű hidrogénmegoldás viszont fenntartható, megfizethető és megújuló energiaforrást, valamint -tárolást biztosíthatna a hálózatra nem csatlakozó régiókban.

Az innovációról szólva Dr. Jonathan Wilson kutató elmondta: a hidrogént előállító hagyományos elektrolízisek bevezetése jelentős tőkét igényel, és ahhoz, hogy igazolni tudják a ráfordítást, folyamatosan üzemelniük kell. Ezzel szemben az egyetem megoldása lényegesen olcsóbban telepíthető, hiszen egyszerre akkumulátor és elektrolízer. Az akkumulátor tárolja a megújuló forrásokból, például napenergiából előállított villamos energiát. „Ha az akkumulátor megtelt, az energiát, amelyet általában kidobnánk, zöld hidrogén előállítására használhatjuk.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tudós szerint ez a világ első ólomkémiai alapokon nyugvó akkumulátor-elektrolizátora, ami azért is forradalmi, mert az ólmot az életciklusa végén olcsón és hatékonyan hasznosítják újra, akkumulátor-elektrolízisekhez. „A zöld hidrogén pedig számos felhasználási lehetőséget kínál, de kezdetben a tiszta főzéshez hagyományosan alkalmazott faszenet fogjuk vele helyettesíteni.”

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -