- Hirdetés -

- Hirdetés -

Processzor, amely mesterséges intelligenciát használ

Ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Qualcomm sorozatosan olyan 5G modemeket jelent be, amelyek új távlatokat nyitnak a letöltési sebesség terén. Mindezt jól szemlélteti a 2021-ben bemutatott X65, a vállalat első 10 gigabites 5G modeme. 2022 viszont más perspektívával kecsegtet. Az X70, azaz a legfrissebb modell szintén rendkívül gyors, ugyanakkor egyenletes teljesítményt és energiatakarékos működést biztosít, amit mesterséges intelligenciával ér el – írta cikkében az Engadget.

Az X70 nem az első Qualcomm modem, ami gépi tanulási algoritmust használ a teljesítmény javítása érdekében. De amiben ez a modell különbözik az eddigiektől, hogy tartalmaz egy dedikált 5G MI processzort, ami a vállalat szerint az első eset a mobilmodemek esetében.

Az átlagsebesség javítása mellett a Qualcomm további előnyöket említ, például, hogy a rendkívül magas mmWave sugárzás kezelésében is kiemelkedő, ezáltal kimagaslóan erős kapcsolatot képes létrehozni a köztudottan finom spektrum használatakor. Ezt a processzort alkalmazza akkor is, amikor hálózatot választ, vagy az antennát hangolja, így jobb lefedettséget és kapcsolati erősséget eredményez.

- Hirdetés -

Az X70 elméleti letöltési sebessége 10 gigabites. Viszont nem valószínű, hogy az ezzel a modemmel felszerelt eszközök ilyen gyorsasággal működnek a valós használat során, hiszen ez függ a szolgáltatótól és az 5G hálózat állapotától is.

A Qualcomm várakozásai szerint 2022 második felében már megkezdik a Snapdragon X70 árusítását a kereskedelmi ügyfelek számára. A vállalat egyelőre nem nevezte meg a felhasználó ügyfeleket, de megjegyezte, hogy az X70 modemmel felszerelt eszközök megjelenését 2022 végére várja.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet