- Hirdetés -

- Hirdetés -

Amikor egy űrprojekt egyáltalán nem a tervek szerint sikerül…

Fotó: NASA

Közel két éve a NASA történelmet írt, amikor az OSIRIS-REx űrszonda rövid időre érintette a 101955 Bennu nevű aszteroidát. A művelet során regolitmintát gyűjtött az égitest felszínéről. A misszió csak a jövő év végén fejeződik be, a NASA viszont már megosztotta a legfontosabb információkat az aszteroidáról. Az ügynökség elárulta, hogy az űrszondájuk belesüllyedt volna a Bennuba, ha a jármű nem indítja be a hajtóműveit, miután hozzáért az égitest felszínéhez – írja cikkében az Engadget.

„Kiderült, hogy a Bennu felszínét alkotó részecskék rendkívül laza felületet képeznek, és enyhén kötődnek egymáshoz. Ha az ember rálépne az aszteroidára, akkor meglehetősen alacsony ellenállással találkozna, ami leginkább a gyermekek által kedvelt kis műanyag labdákkal teli medencéhez hasonlítható” – mutatja be a Bennu érdekességét a NASA.

A tudósok teljesen más feltételezésekkel kezdték meg a kutatásokat. Az aszteroidát a Földről megfigyelve azt várták, hogy a felszínét sima, homokos anyag borítja. A Bennun tapasztalt reakció az érintést megelőzően szintén zavarba ejtő volt a szakemberek számára. Miután rövid időre kölcsönhatásba lépett az aszteroidával, az űrszonda mintegy nyolc méter széles krátert alakított ki.

- Hirdetés -

Az űrszonda adatainak elemzését követően megállapították, hogy akkora ellenállásba ütközött az érintkezésnél, mint amekkora ellenhatást érezhet az ember egy hagyományos villanykapcsoló lenyomásakor. „Amikor beindítottuk a hajtóműveket, hogy elrugaszkodjunk a felszínről, még akkor is tovább merültünk az aszteroidába” – osztja meg tapasztalatait Ron Ballouz, az OSIRIS-REx csapatának tudósa.

A NASA szerint a Bennuval kapcsolatos tapasztalatok segíthetik a tudósokat további aszteroidák távoli megfigyelésében és az információk jobb értelmezésében. A megállapítások hozzájárulhatnak az ügynökségek jövőbeli aszteroida-küldetéseinek pontosabb tervezéséhez. „Úgy gondolom, hogy még csak az elején járunk annak megértésében, mik is valójában ezek az égitestek, ugyanis rendkívül ellentmondásos módon viselkednek” – taglalja Patrick Michel, az OSIRIS-REx csapat tagja.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet