- Hirdetés -

- Hirdetés -

Intelligens almérők az energiamérésben

Hatékony energiagazdálkodás nélkül az automatizált rendszerekkel és gyártósorokkal rendelkező termelő cégek komoly költségeket halmozhatnak fel, nem is beszélve arról, hogy az energiaelőállítás szükségessége a környezetre is jelentős hatást gyakorol. Az energiamenedzsment rendszerek és az intelligens almérő-hálózat kiépítése így ma már elengedhetetlen, 2021-től pedig a gyártók többsége számára kötelező is lesz. 

Intelligens almérők

Az energiaellátás költségének növekedése a mérési eszközök szerepét is felértékelte. A hitelesített (MID) mérési eszközökkel történő energiamérésnek köszönhetően valós idejű kimutatás készíthető, ezáltal tervezhetővé válnak az energiafogyasztás költségei is.

- Hirdetés -

Az almérős technológia előnye, hogy beazonosíthatóvá válik, melyik gép mekkora energiát használ fel, vagy mennyi energia veszett kárba a nem megfelelő használat miatt.

Ha az épületek, gépsorok tervezésénél ezt is figyelembe vesszük, és a főmérő mellé hitelesített almérőt is telepítünk, jelentős mértékű energia-megtakarítást érhetünk el.

Kötelező almérő-telepítés

Az intelligens almérők telepítésére idén januárban született kormányzati szintű előírás, mely az elkövetkező két évre tartalmaz iránymutatást, majd ennek módosítására júniusban került sor.

A Magyar Közlöny 2020. évi 154. számában található módosítás szerint 2021. január 1-től ilyen almérővel kötelező mérni

  • minden 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezés fogyasztását
  • minden 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezés fogyasztását
  • az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált, technológiai sorba állított berendezések fogyasztását, ahol a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot
Almérőkkel szembeni elvárások

A rendelet előírja, hogy a telepített almérők legalább 15 percenként szolgáltassanak mérési adatot, és ezeket az adatokat képesek legyenek saját belső memóriájukban eltárolni, vagy azokat egy adatgyűjtő rendszerbe továbbítani.

Szintén elvárás, hogy a műszerek pontossági osztályukat tekintve legalább B osztályúak legyenek, azaz torzítási tényezőjük legyen kevesebb mint 2%.

Selec eszközök energiaméréshez

Az indiai székhelyű Selec már több mint két évtizede fejleszt és gyárt ipari elektronikai elemeket és mérőműszereket a nemzetközi piacra. Termékeik rendelkeznek az Európai Unióban előírt CE minőségi tanúsítvánnyal, illetve MID-19 hitelesítéssel.

Multifunkciós mérőműszereik és energiamérőik könnyedén programozhatóak intelligens almérőként való használatra, így egyfázisú és háromfázisú energiamérést is lehetővé tesznek.

Intelligens almérőt telepítene?

Conpart Kft. munkatársai segítenek Önnek megtalálni a megfelelő mérőeszközt vagy mérőrendszert, sőt annak telepítését és programozását is vállalják. További információ az info@conpart.hu címen igényelhető.

conpart.hu/hu/

Akár ez is tetszhet