- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Forma 1 beszállítója bemutatja: a 38 ezer dolláros kompozit alváz

Új termékkel rukkolt elő a Dash-CAE versenyautó-alkatrészek és teljes járművek mérnöki tervezésére, gyártására szakosodott cég – írta a 3dprint.com. Az Egyesült Királyságban működő vállalat által frissen bemutatott TR01 egy teljesítményorientált közúti járművek számára készült szabványos, szénszálas alváz.

Az innováció különlegessége abban rejlik, hogy a Dashhez hasonló vállalatok jellemzően egyedi tervezésű vagy limitált szériás alkatrészeket készítenek; vagyis egy szénszálas alváz előállítása és szabványtermékként történő értékesítése nem gyakori a járműgyártásban. Kifejezetten merész lépésként értékeli a portál, hogy a Dash egy teljes kompozit alvázat kínál 38 ezer dollárért (közel 13 millió forintért).

Korábban a Dash a Moto GP-ben versenyző Le Mans autókhoz biztosított szénszálas karosszériaelemeket. A vállalatról köztudott, hogy az alkatrészgyártásban előszeretettel alkalmazza a 3D nyomtatást, az azonban nem egyértelmű, hogy az újonnan bemutatott alváz készítésekor milyen mértékben támaszkodtak a szóban forgó technológiára. Éppen ezért nem süthető a TR01-re a „nyomtatott alváz” címke, hiszen alkatrészeinek jelentős hányadát – vélhetően – hagyományos eljárásokkal állították elő. Mindazonáltal nem hagyható figyelmen kívül a Dash-CAE sokrétű tapasztalata a 3D nyomtatás, valamint a motorsport (különösen a Formula 1) számára gyártott szénszálas alvázak előállítása terén. Mindezt egybevetve valószínűsíthető, hogy a TR01 projektben is alkalmaztak 3D nyomtatást.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A különleges alváz testét szénszálas anyag, illetve szénszállal megerősített műanyag alkotja, amely biztonságos „kádat” képez az autóba ülő ember körül. Az alkatrész egyszerre erős és könnyű, de hátránya is van. Igen munkaigényes az előállítása, és a környezeti terhelés miatt egyelőre kihívást jelent a termék újrahasznosítása is.

„A megújulás és a mérnöki kiválóság iránti elköteleződésünk eredménye ez az ágazatot megrengető innováció”, nyilatkozta az új termék jelentőségére mutatva Tim Robathan, a gyártó cég vezérigazgatója.

Az ilyen típusú, 3D nyomtatott alvázak belátható időn belül megjelennek a piacon. A technológia fejlődését akár az alkatrészgyártásba bekapcsolódó kisebb, innovatív vállalatok is elősegíthetnék, a 3D nyomtatott komponensek pedig minden bizonnyal új helyzetet teremthetnek az autóipari piacon.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet