A jövő ingatlanjaival a klímaváltozás ellen

Az építési, ingatlan- és befektetési piacoknak a jövőben soha nem látott számú problémával és kihívással kell szembenézniük, ezekre a cégeknek új üzleti megoldásokat kell hozniuk. A VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója amellett, hogy épületei tervezésénél figyelembe veszi a kockázatokat, a környezeti források megóvására és a fenntarthatóságra is jelentős hangsúlyt fektet.

A 2022-ben indított VGP beruházások 100%-a rendelkezett már ökológiai tervvel, amelyben a cég szakemberei a közvetlen környezetük biodiverzitása mellett az éghajlati tényezőket, a logisztikai sajátosságokat is figyelembe vették. A helyi növény- és állatvilág megőrzése és helyreállítása mellett cél az is, hogy egyre nagyobb hangsúly kerüljön a zöld terek, mint például a zöld tetők, falak és parkolók kialakítására is.

A cég parkjaiban az elmúlt években több ezer fát ültettek, a győri VGP Parkban új méhlegelőt telepítettek, emellett számos kezdeményezést indítottak el a biológiai sokféleség védelme érdekében. A park körül tervben van még kétéltű és hüllővédelmi kerítése építése, egy különleges békagarázs, amely egy fejjel lefelé fordított virágcserépre hasonlít, kis félköríves bejárati nyílással. A hazai madárfajok és madárcsoportok közül talán egy sincs olyan sérülékeny helyzetben, mint az emberhez kötődő fecskék.  A győri ipartelepet szegélyző homokvidék kiválóan alkalmas a homokos és lösztalajokon fészkelő partifecske és gyurgyalag költésére. Ezek a partfalak mesterségesen is kialakíthatóak – a győri ipari park területén is több nagy gyár udvarán, tömegesen fészkelnek, így jó eséllyel megtelepíthetőek az ilyen odafigyeléssel. Emellett tervben van műfészkek kialakítása is a raktárépület oldalán.

- Hirdetés -

A VGP parkokban létrehozott biotópok (azonos életfeltételeket igénylő állati és növényi életközösségek zárt élettere) teljes mérete ma már 488 284 m²-t tesz ki, ilyen például a 2022-es VGP Park České Budějovice projekt, amely során egy mellékfolyói vízgyűjtő terület helyreállítását végezte el a cég, vagy a VGP Park Kladnoban található 150 m²-es vízi biotóp megmentése. A kivitelezés során is figyelembe veszi a cég a helyi élővilág védelmét, épületei homlokzatának kialakításakor például környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező, madárbarát anyagok használatát részesíti előnyben. A VGP Európa-szerte túlnyomórészt barnamezős fejlesztési lehetőségekre összpontosít a jövőben az olyan zöldmezős beruházások helyett, amelyek a biológiai sokféleség szempontjából értékesek vagy olyan földterületek közelében helyezkednek el, amelyek veszélyeztetett fajok élőhelyéül szolgálnak.

A vízfogyasztás korlátozása, a vízpazarlás csökkentése és a vízminőség fenntartása fontos tényező az ipari épületek energiagazdálkodási tervében. A hatékony berendezések használata, az üzemeltetési gyakorlatok optimalizálása, valamint a szivárgások felderítése és azonnali javítása mellett a nem ivóvíz vagy újrahasznosított víz használata is jelentősen hozzájárul a fenntarthatósági célok eléréséhez. 2022-ben a VGP mintegy 700 000 eurót fektettet a meglévő épületeinek víztakarékossági intézkedéseibe, ugyanebben az évben 4 raktárépületük 105 000 m³ esővizet vagy szürkevizet gyűjtött össze, amely egy részét takarításra és a zöldterületek öntözésére használtak fel.

A VGP ingatlanok tervezése ma már nem csupán építészeti feladat, a funkcionalitás mellett a közvetlen környezetünket is tanulmányozzák, és nem csak óvják a természetet, de sok esetben a növény- és állatvilág helyreállításán is dolgoznak.  A helyi energiaforrások optimális felhasználása is fontos része A VGP standardnak, csoport szinten, a cél az, hogy az épületeik üzemeltetésének karbon-lábnyomát 2030-ra 55 százalékkal csökkentsék a 2020-as értékekhez képest.

Az ingatlan piacon pár éve új fogalomként megjelent a „lean material construction” elve, amely hatékony, kímélő építési folyamatokat foglalja magába. Az új trend adaptálása mellett egyre népszerűbb az optimalizált anyagok, mint például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement, bio vagy újrahasznosított anyagok használata is. A helyben beszerzett építőanyagok a rövid szállítási útvonal segítségével csökkentik az épületek karbon lábnyomát.

VGP