A láthatatlan veszteségek lehetnek a legnagyobb ellenfelei a hatékony termelésnek

Akár egyszerű lépésekkel is hatékonyabbá teheti egy vállalat a termelését, ha feltárja a munkafolyamatokon keresztül keletkező veszteséget. Erre kínál megoldást a professzionális higiéniai termékek gyártója, a Tork.

A vállalatoknak még „nyugodtabb” időkben is elemi érdeke, hogy a termelés a lehető leggazdaságosabb legyen. Az infláció, árfolyam-ingadozás, a korábbiak többszörösére rúgó energiaárak idején azonban már luxus számba mehet akár a munkaidő, akár a készletek legapróbb pazarlása is. Esetenként a fennmaradás is múlhat azon, hogy az üzemekben hogyan szervezik meg a termelői munkát, miként alakítják még hatékonyabbá a folyamatokat. Ehhez adhat segítséget a Tork felesleges mozgásból adódó veszteség kalkulátora, amely egy online applikáció és tudástár formájában segíthet a gyártási folyamatok gazdaságosabbá tételében, megoldást kínálva például arra, hogy a gépkezelők még kevesebb alkalommal szakítsák meg szükségtelenül a munkájukat.


Felmérték a szükségtelen „mozgásból” adódó veszteséget
A világ egyik vezető higiéniai és egészségügyi cikkeket gyártó vállalata, az Essity Tork márkája felmérte, hogy milyen hatással van a gyári munkára és a készletekre az a döntés, hogy az üzemben hova helyezik ki a tisztítókendőket. A kutatásból az derült ki, hogy a gépkezelők 44 százaléka legalább 20 alkalommal feleslegesen szakítja meg a munkáját azzal, hogy törlő- és tisztítószerekért kell mennie, vagy ki kell dobnia a használt eszközt. A felmérés alapján ráadásul a gépkezelők 74 százaléka gyakran a szükségesnél több tisztítókendőt vesz magához azért, hogy ne kelljen emiatt félbehagynia a munkát.


- Hirdetés -

A termelési hatékonyságot is befolyásolja a higiéniai logisztika

A Tork felesleges mozgásból adódó veszteség kalkulátora segítségével a vállalatok felmérhetik, hogy milyen hatást okoz az a munkamenetben, ha rossz helyen vannak elhelyezve üzemükben például a tisztítókendők. A Tork által javasolt megoldás a lean gyártás[1] egyik alapelvére épül, miszerint csökkenteni kell a veszteségeket a termelékenység növelése érdekében. Ennek egyik lépése lehet a felesleges mozgás és az ehhez köthető készletveszteség kiküszöbölése is. A Tork kutatása szerint ugyanis, ha nem optimális a tisztítókendők elhelyezése az üzemekben, akkor az mozgás- és készletveszteséget generálhat. Sőt, kimondottan zavaró is lehet a dolgozók körében mindez, hiszen a gépkezelők 69 százaléka állítja, hogy stresszt okoz neki, ha megszakítja a munkáját, amikor sok a tennivaló. Ezzel kapcsolatban a gépkezelők 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy segítené a munkahelyi szervezettséget és növelné a munkával való elégedettséget az, ha közel lennének professzionális ipari tisztítókendők a munkavégzés helyéhez.

Forrás: Tork
Van megoldás

Erre a problémára ad megoldást a Tork Performance adagolórendszer, amellyel a tisztítókendők a gépkezelők munkaállomásának közelében helyezhetőek el. Az sem okoz gondot, hogy a gyártási környezetek igen eltérőek, mivel ezt az eszközt úgy tervezték, hogy minden körülményhez képes legyen alkalmazkodni. A Tork Performance adagolók a számos egyedi és rugalmas rögzítési lehetőségnek köszönhetően úgy helyezhetők el, ahol és ahogyan a legnagyobb szükség van rájuk, vagyis a gépkezelő számára elérhető közelségben. Ezzel az egyetlen megoldással a mozgás- és készletveszteség is jelentős mértékben csökkenthető.

Ipari higiénia: 99%-ban fenntartható forrásból

A Tork ipari tisztítókendője ráadásul 99%-ban fenntartható forrásból származó növényi rostokból készül, és nedvszívó képessége, tartóssága mellett kevesebb oldószer felhasználását teszi lehetővé. Ezzel a felhasználásból adódó káros környezeti hatás is minimálisra csökken, és kevesebb a hulladék mennyisége.

„A Tork 1992 óta működik Magyarországon. A három évtized alatt megismertük a különböző gyártási környezeteket, ezért a vállalatokat nem csak a veszteségforrások azonosításában segíthetjük, de megoldást is kínálhatunk a problémára. Innovatív termékeink mérséklik a pazarlást, mindezt környezettudatos módon, a fenntartható fejlődés érdekében” – mondta el Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divízió kereskedelmi igazgatója.

A Tork megoldásaival így a cégeknél nem pusztán hatékonyabbá válhat a termelés, hanem a teljes működés is fenntarthatóbbá tehető, hozzájárulva a vállalat „zöld” céljaihoz is a higiéniai termékek által.

Tork

[1] Olyan termelési módszer, amelynek a célja a folyamatokban rejlő hibák, veszteségek kiküszöbölése révén a lehető leggazdaságosabb előállítás.