AI, spektroszkóp és okostelefon elemzi a ruhaszövetek minőségét

Ipari és ruhabolti célokra is felhasználható innovációt fejlesztettek ki a Fraunhofer tudósai. Ultrakompakt, közeli infravörös spektrométerük alkalmas a textíliák felismerésére és elemzésére.

A képalkotás, a speciális AI algoritmusok és a spektroszkópia kombinációjával a kevert szövetek is megbízhatóan azonosíthatók – áll a vállalat közleményében. A technológiát a régi ruhák újrahasznosításának optimalizálására lehetne használni, akár régi ruhadarabok szortírozására. A rendszer erősen miniatürizált változata akár egy okostelefonban is elfér, ami számos új alkalmazást eredményezhet a végfelhasználók számára. Használhatják vevők ruhavásárláskor, például arra, hogy ellenőrizzék a kiszemelt termék minőségét, vagy akár azt, hogy hamisítvánnyal van-e dolguk. Az iparban ugyanakkor textíliák újrahasznosítására is kiválóan alkalmazhatónak tűnik.

Az infravörös spektrométerek nagy teljesítményű mérőműszerek, ha a szerves anyagok roncsolásmentes elemzéséről van szó. A drezdai Fraunhofer Institute for Photonic Microsystems IPMS nemrégiben ki is fejlesztett egy olyan spektrális elemzőrendszert, ami felismeri és elemzi az akár kevert textilszöveteket is.

- Hirdetés -

A Fraunhofer kutatói a közeli infravörös (NIR) spektroszkópiára támaszkodnak a textíliák azonosítása során szükséges megbízhatóság és pontosság eléréséhez. A rendszer 950 és 1900 nanométer közötti hullámhosszon működik, ami közel áll a látható spektrumhoz. A NIR technológia nagy előnye, hogy könnyen használható és széleskörűen alkalmazható.

Így működik

A hagyományos kameramodul (akár egy okostelefoné) képet készít a ruhadarabról. Az AI kiválaszt a szövet képadataiból egy adott pontot, amit aztán a spektrális elemzőmodul átvizsgál. A szövetről visszaverődő fényt a spektrométer modul rögzíti: egy belépő résen halad át, majd egy kollimáló tükör segítségével párhuzamos fénysugarakká alakul, és egy pásztázó tükör segítségével egy rácsra vetül. A beesési és kilépési szögtől függően a rács a fénysugarakat különböző hullámhosszakra osztja. A rácsról visszaverődő fényt a pásztázó tükör ráirányítja egy detektorra, ami a fényt elektromos jelként rögzíti. Ezt követően egy A/D átalakító digitalizálja a jeleket a későbbi elemzéshez.

Az így kapott spektrometriai profil a textilszövetről egy referencia-adatbázissal való összehasonlítással megmutatja, hogy az anyag milyen szálakból készült. „Az optikai felbontás 10 nanométer. Ez a nagy felbontás azt jelenti, hogy a NIR spektrométer az AI segítségével a kevert szöveteket, például a poliészterből és pamutból készült ruhadarabokat is azonosítani tudja” – magyarázta Dr. Heinrich Grüger, a Fraunhofer tudósa. A mindössze 10 mm × 10 mm méretű és 6,5 mm vastag rendszer tényleg annyira kompakt, hogy könnyen beépíthető akár egy hagyományos okostelefonba is.

Gábor János, Okosipar.hu