Az MI-bumm következő nagy nyertese a Broadcom

A cég eladásainak 25 százalékát tehetik ki jövőre az AI-chipek – jósolja vezérigazgató a Broadcom közleményében. Hock Tan, a kommunikációs és hálózati chipek, valamint félvezetők és infrastruktúra-támogató szoftverek értékesítéséről ismert vállalat feje meggyőződéssel jelentette ki, hogy a mesterségesintelligencia-alkalmazásokat futtató megoldások telepítése extrém igényeket teremtett, és ez már ebben az évben is komolyan érezhető.

„Tudom, hogy mindannyian kíváncsiak arra, hogyan profitálunk a generatív mesterséges intelligencia ügyfeleink általi erőteljes használatából. Az ebből a lehetőségből származó bevételeink ma a félvezető üzletágunk mintegy 15 százalékát teszik ki” – árulta el Tan. „Ez a ’22-es pénzügyi évben csak 10 százalék volt, de úgy gondoljuk, hogy a ’24-es pénzügyi évben már a félvezetőgyártásból származó bevételeink 25 százalékát is meghaladhatja.”

A vezérigazgató jelezte továbbá, hogy a vállalat 2024-es pénzügyi évre tervezett növekedésének körülbelül fele származhat a mesterséges intelligenciából, a másik fele pedig a hagyományos hálózati chipekből fog érkezni. A Broadcom már így is komoly növekedést tudhat maga mögött: a 2023-as második pénzügyi negyedévben 3,48 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, ami 8 százalékos növekedést jelent az előző évi, április 30-án zárult negyedévhez képest.

- Hirdetés -

„A Broadcom második negyedéves eredményeit a következő generációs technológiák iránti hiperscale kereslet hajtotta, miközben a vállalati és a szolgáltató szektor továbbra is fenntartotta a keresletet” – magyarázta Tan.

Gábor János, NEW technology