Az önműködő IoT virágkorát ígéri ez az új piezoelektromos kompozit

A japán Tohoku Egyetem kutatóinak tehetségét és hozzáértését dicséri egy új, viselhető eszközökhöz csatlakoztatható piezoelektromos, vagyis az emberi mozgásból származó energiát elektromossággá alakító megoldás. A nemzetközi együttműködés keretében kifejlesztett rendszer a kompozitokat egyirányú szénszállal (UDCF) kombinálja, amely egyszerre szolgál elektródaként és irányított erősítőként. A csapat szerint a technológia jól alkalmazható a repülőgépiparban, az autóiparban, a sportfelszerelésekben és az orvosi műszerekben.

„Ezeknek az IoT eszközöknek a hatékony integrálása a személyes felszerelésekbe innovatív megoldásokat igényel az energiagazdálkodás és az anyagtervezés terén, valamint a tartósság és a rugalmasság biztosítása érdekében” – magyarázta Fumio Narita, a munkáról szóló tanulmány társszerzője. A professzor azt állítja, hogy az eszköz újszerű lehetőségeket ígér az önműködő IoT érzékelők integrálására, számos hétköznapi tárgyba.

Az úgynevezett UDCF/KNN-EP eszközzel végzett tesztek kimutatták, hogy a készülék több mint ezerszer megismételt nyújtás esetén is képes megőrizni a nagy teljesítményét. Bebizonyosodott, hogy szálirányban húzva más rugalmas anyagokhoz képest sokkal nagyobb terhelést tud elviselni, ráadásul ütéseknek és a szálakra merőleges nyújtásnak kitéve az energiatermelési sűrűsége felülmúlja a többi piezoelektromos polimert.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„A CF/KNN-EP-t sportfelszerelésekbe építettük be, és pontosan érzékelte a baseball-labda elkapásából származó ütést, illetve az ember lépésfrekvenciáját” – fejtegette Narita. „Munkánkban a CF-ek nagy szilárdságát használtuk ki az elemmentes érzékelők fenntarthatóságának és megbízhatóságának javítására, miközben megőriztük irányított nyújthatóságukat. Ezzel értékes útmutatót adtunk a mozgásérzékelés terén végzendő jövőbeli kutatásokhoz.”

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -