DMG MORI: Szabadon a térben

Minden marógép a kivonás elve szerint üzemel: egy geometriai alakzatot az előgyártmányból anyagleválasztással alakítja ki, amíg el nem éri a kívánt formát. Minél összetettebb a munkadarab kívánt geometriája, annál bonyolultabb legyártani. Egy hagyományos, 3-tengelyes marógépen egy munkadarabot több felfogásból kell megmunkálni összetett geometria esetén. Ez rendkívül időigényes, akár nem is megvalósítható, például ívelt felületeknél. A megoldást az első többtengelyes megmunkálóközpontok megjelenése jelentette a piacon. Az X, Y vagy Z-tengelyek körüli elfordulást lehetővé tevő tengelyeket a fenti sorrendnek megfelelően A-nak, B-nek és C-nek nevezték el, használatukkal tetszőleges térbeli pozícióba állítható a munkadarab. Ezek az 5-tengelyes megmunkálóközpontok mára számos gyártási művelethez alapkövetelménynek számítanak.

Az 5-tengelyes megmunkálóközpontok számos változatban elérhetőek: vízszintes vagy függőleges főorsóval, billenő körasztal, vagy portálrendszerű gépként, rögzített asztallal. A munkadarab követelményeinek megfelelően lehet kiválasztani a megfelelő szerszámgépet. Valamennyi konstrukció közös jellemzője, hogy a szerszámgép a munkadarabot öt oldalról képes megmunkálni, értelemszerűen a befogási felületet kivéve. Ezzel a jellemzővel az 5-tengelyes szerszámgépek hatékonyan meg tudnak felelni az egyre összetettebbé váló munkadarabok jelentette kihívásnak.

3 + 2 ≠ 5

- Hirdetés -

A legegyszerűbb 5-tengelyes szerszámgépek három lineáris- és két elforduló tengellyel rendeznek, amellyel a munkadarab tetszőleges térbeli pozícióba állítható. Az öt tengely azonban nem mozog egyidejűleg a szerszámmal megmunkálás közben. Erre az úgynevezett szabadfelületek megmunkálásakor van szükség, PET-palackok, műszerfalak, vagy műanyag játékok fröccsöntőszerszámainak gyártása mindössze három példa arra, mi mindent lehet gyártani az ívelt, szabadfelületek körében.

A három+két tengellyel rendelkező, 5-tengelyes megmunkálóközpontok alapján a szerszámgépgyártók olyan CNC-szerszámgépeket fejlesztettek ki az 1990-es évek elején, amelyek alkalmasak az öt tengely menti interpolációra. Ez azt jelenti, hogy amint egy elforduló tengely elindul, a lineáris tengelyek elhelyezése is folyamatosan követi. Ez teszi lehetővé a véletlenszerűen kialakított felületek folytonos megmunkálását, amely a szimultán 5-tengelyes marás legfőbb jellemzője. A technológia forradalminak számított, a gyártásban a mai napig mérföldkőnek számít, hiszen még a legösszetettebb geometriákat is gazdaságosan és kiváló felületminőséggel lehet gyártani egyetlen felfogásból.

Több, mint 30 éves tapasztalat az 5-tengelyes marásban

A DMG MORI az 5-tengelyes megmunkálásban szerzett tapasztalatait nagyjából 15 szerszámgép családján belül kamatoztatja. A munkadarab szabad pozícionálása még a belépő szintű CMX U-család felhasználóinak is elérhető, míg a 2. generációs DMU 50 jelenti a belépőt a szimultán 5-tengelyes megmunkálásba. A DMU monoBLOCK-család csúcstechnológiájú szerszámgépei iránt olyan élénk a kereslet, hogy a DMG MORI megnyitotta a monoBLOCK Excellence Factory-t Pfronten-ben az igények kielégítése céljából. A nagy pontosságú NMV és DMU eVo típusok és a HSC 20 linear teszik teljessé a termékpalettát, míg a DMF mozgó oszlopos szerszámgépek és az XXL termékcsalád a portálrendszerű szerszámgépeket foglalja magában. Ez azt jelenti, hogy a DMG MORI minden felhasználáshoz tud kínálni megfelelő 5-tengelyes szerszámgépet, rendelésre automatizált változatban is az innovatív gyártástechnológia termelékenységének növelése érdekében.

DMG MORI / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet