Egy új kamerarendszer valós időben észleli az épületekből elszökő levegőt

Új, innovatív légszivárgás-érzékelő rendszert fejlesztett az USA Energiaügyi Minisztériumának Oak Ridge Nemzeti Laboratóriuma (ORNL). A tudósok megoldották, hogy csupán kamerák segítségével valós időben lehessen kimutatni a falakon vagy nyílászárókon elszökő levegőt. A módszer egy ősi fényképészeti megoldáson, az 1860-as években leírt Schlieren-hatáson alapul.

Az ORNL áttörése gyorsabb és pontosabb észlelést ígér annál, amire a meglévő diagnosztikai módszerekkel képesek – mutat rá az intézet közleménye. Mint írják, az épületek légszivárgása az energiahatékonyság csökkenését, ezáltal az ingatlantulajdonosok közüzemi kiadásainak emelkedését jelzi, miközben a negatív környezeti hatás is jelentős. A probléma megoldásához elengedhetetlen, hogy azonosítsák és lezárják azokat a nyílásokat, ahol a levegő távozik. A rések feltárására persze ma is léteznek megoldások, de általában meglehetősen költség- és időigényesek. A laboratórium éppen ezért keresett új, olcsó alternatívát.

Az innovatív megoldás egy 160 éves módszeren, az ún. Schlieren-fényképezésen nyugszik, ami alapvetően egy folyadékáramlást rögzítő mechanizmus. Ugyanezzel a technikával ugyanakkor a légáramlás is láthatóvá tehető, fotósorozat hátterében bekövetkező finom változások megfigyelésével. Ha egy épület homlokzatára irányítják a kamerát, akkor a hőmérsékletkülönbségnél délibáb figyelhető meg. Ez szabad szemmel nem látható, de kamerával leképezhető.

- Hirdetés -

Philip Boudreaux vezető kutató közölte: kifejlesztettek a megoldáshoz egy egyedi szoftvert is, ami a szivárgás valós idejű vizualizálásán túl képes megmérni annak áramlási sebességét. Ez a funkció kifejezetten hasznos a legsürgősebben tömítést igénylő helyek felkutatásához és rangsorolásához.

A tudósok hangsúlyozzák: mivel az Egyesült Államokban lévő kb. 130 millió épület veszi fel a teljes energiaellátás 40 százalékát, a felesleges felhasználás csökkentése kulcsfontosságú a fenntartható energetikai célok eléréséhez.

Gábor János, NEW technology