Egyedi automatizált raktárat fejleszt a STILL a Florin Zrt.-nek!

Uniós támogatással, mintegy 1,6 milliárd forintos beruházással fejleszti logisztikai rendszerét, új automatizált raktárat épít a fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint kozmetikai termékeket gyártó Florin Zrt. Az automatizált rendszer szállítója és tervezője a STILL.

Barta Attila cégvezető a beruházás alapkőletételén közölte, a jövő tavaszra befejeződő fejlesztés költségeinek felét fedezi európai uniós és hazai támogatás. Az új raktárbázis kialakítása a cég ötlépcsős telephelyfejlesztési programjának záró szakasza. Az elmúlt években a Florin Zrt. 6 milliárd forintnyi beruházással korszerűsítette gyártókapacitását. A vállalkozás azonban nem rendelkezik készáruraktárral, a gyártósorról lekerülő termékeket nem tudják helyben készletezni, azokat egy logisztikai partnerükhöz szállítják, és a csomagolóanyagokat is a telephely közelében, bérelt raktárakban tárolják – mondta el az ünnepségen.

A beruházással az év végére egy több mint 3 ezer négyzetméteres raktárt alakítanak ki, a 15 méter magas épület 5 ezer raklap -részben veszélyes anyagok- tárolására lesz alkalmas. Az áruk mozgatását – az anyagáramlási és a vállalatirányítási rendszerekkel összekapcsolt – önjáró targoncák végzik majd. A fejlesztés nyomán csökkennek a cég költségei, és javul a vállalkozás versenyképessége – magyarázta a cégvezető később, amikor a KION és a STILL vezetőivel megállapodtak az együttműködésről.

- Hirdetés -

Kooperáció és edukáció

„Sokkal szorosabb kooperációra van szükség a megrendelő és a logisztikai kivitelező között” – hangsúlyozta Szalay Gábor, az automatizálásáért felelős KION ITS EMEA Hungary ügyvezető igazgatója. „Egy ilyen projektnél nem az van, hogy a megrendelő kifizeti a munkát, átveszi a kulcsot és megy minden, mint a karikacsapás. Nem, ehhez összehangolt, alapos tervezésre van szükség, együtt gondolkodásra, be kell kötni például a rendszert a vállalatirányítási szoftverbe, meg kell oldani, hogy az automata eszközt ne állítsa meg a tűzzárókapu. A kooperáció mellett edukációra is szükség van.
A KION Mobile Automation telepíti a rendszert, a tervezési dokumentáció során 3D-s animációt készítünk, amiben részletesen bemutatjuk, hogy mi fog történni a kész raktárban, így tudjuk ösztönözni a megrendelőt a legjobb és leghatékonyabb eszközök és rendszerek alkalmazására. Elsősorban olyan ipari megoldásokkal rendelkezünk, amely a többműszakos munkarendben működő vállalkozásokat célozza.”

„Az átlagon felüli üzemidőt csak tartós eszközökkel érdemes kiszolgálni, a STILL ebben a szegmensben bizonyít leginkább. Ahol a berendezések bekerülési értéke mellett hangsúlyos az élettartam alatti üzemeltetésre fordított költségszint. Az üzembiztonság mellett ma már a legfontosabb az áru- és munkabiztonság. Kiemelt szerep jut az aktív és passzív biztonsági elemeknek, valamint a munkaerőt megtartó olyan felszereltségeknek, amelyek nem öncélúak, hanem valóban biztonságosabbá teszik a dolgozók mindennapjait ezzel erősítve a vállalkozások termelékenységét” – világított rá Kovalik Bálint, a Magyarországon harminc éve tevékenykedő STILL Magyarország Kft. (a KION csoport tagja) értékesítési- és márkavezetője arra, hogy miért a STILL-t választotta a Florin.

Forrás: STILL
Az automatizálás elkerülhetetlen

„Kezd egyre markánsabbá válni a manuális munkavégzés automatizált megoldásokkal történő kiváltására vonatkozó igény. Az anyagmozgatási piac munkavédelmi megoldásaira is szerencsére egyre több vállalkozás kezd alapvető elvárásként tekinteni, ami jó hír mind a logisztikai dolgozóknak, mind pedig az ilyen technológiákat kínáló cégeknek, így a KION csoport magyarországi márkáinak is (Linde, STILL, Baoli, Dematic)” – tette hozzá Szalay Gábor utalva a Florin nagyszabású beruházására. „Hogy pontosan mit is fejlesztünk Szegeden? Zöldmezős beruházás keretében keskenyfolyosós raktár épül, amelyben az anyagmozgató gépeket automatizáljuk. A STILL a saját maga által fejlesztett és gyártott automata megoldását szállítja, beleértve a robotika csomag hardver- és szoftver összetevőit, valamint a robotok forgalomirányítási rendszerét is. Ezeket a vállalatcsoport saját maga fejleszti és integrálja a rendszerbe” – mondta el az ügyvezető.

Tóth Dániel a STILL automatizálási szakembere a helyszíni bejáráson elmondta, hogy a Florin ERP könyvelési rendszere össze lesz kötve egy WMS raktárirányítási szoftverrel (ez felel a raktáron belüli navigációért), ami a vonalkódos termékazonosítást és a teljes anyagáramot felügyeli és nyomon követi. Ezt a WMS-t csatornázzák be a STILL rendszeréhez, amely végül végrehajtja azokat az utasításokat, amiket a WMS ad.

A szakember ismertette a hamarosan elkészülő raktárban alkalmazott kiszolgáló gépeket. Két önvezető EXV típusú magasemelésű targonca dolgozik majd a raktárban, ultraprecíz lézer-reflektor alapú navigációval, további két STILL MX-X szűkfolyosós vezető nélküli magasemelésű targonca végzi az állványkiszolgálást és a felrakást ugyanezzel a precíziós navigációval, valamint alkalmaznak egy kontúrellenőrzőt (DIPC) is. „A gépeink különlegessége, hogy a piacon innovatív módon a széria targonca gyártósorán egyből beépítjük a gépbe a szükséges robotikacsomag összes hardver elemét, ezáltal a gép és robotikacsomag egy helyen tervezett és gyártott tökéletesen integrált egységet képeznek. Csökken a gyártási idő, javul a minőség és jelentősen egyszerűsödik a szervizelhetőség.  A projektben 3D kamerát fogunk használni az áthidaló, a paletta, valamint a villaalagút precíz, mindemellett villámgyors azonosítására. Ezt a technológiát mára a szűkfolyosós AGV projektjeink túlnyomó többségénél alkalmazzuk.

„Természetesen a szoftverek is sajátjaink” – egészítette ki Szalay Gábor. „A STILL onboard és offboard szoftverek az AGV-k (automatizált szállítóeszköz) navigálásáért és munkaműveleteiért felelnek, egy másik pedig az AGV-k forgalomirányításáért, feladatkiosztásáért (STILL Etricc). Ez utóbbi kommunikál az ügyfél raktárkezelési szoftverével, illetve tűzjelző rendszerével is – a korábban már említett problémák kivédése érdekében.”

Robotizált gépek a raktárban

Nézzük, hogyan is működik majd ez az egész itt Szegeden. A gyártósorról érkező árut a Florin targoncásai az új magasraktár pufferzónájába viszik, és itt elhelyezik a padlón megjelölt tárolási csatornákban. A csatornán belüli pozíciót rögzítik a Florin raktárkezelő szoftverében (WMS). Amikor egy ilyen csatorna megtelik, akkor a WMS a csatorna használatát átadja STILL Etricc szoftvernek (azaz betárolási megbízást ad az automata gépeknek). Az automata EXV gépek felveszik a rakatot a padlóról és beviszik a DIPC kapuba. Ha a rakat kontúrja megfelelő, akkor a raktári állvány átadó pozíciójára kerülnek, ha nem akkor a WMS által kijelölt csatornába viszi a targonca a puffer területen. A raktári állványrendszer átadó mezőiről a vezető nélküli szűkfolyosós MX-X viszi el a WMS által kijelölt tárhelyre a rakatot. Kitárolás esetén egyszerűsítve ugyanez történik csak fordítva.

Ezek az eszközök ma már egyszerűen elérhető, jól programozott és vezérlet önvezető anyagmozgatógépek, amelyeket vállalatunk több mint fél évszázados AGV gyártási tapasztalatával folyamatosan fejleszt. A siker kulcsa a tervezésben és jól átgondolt folyamatokban, együttműködésben rejlik – erősítette meg Kovalik Bálint.

STILL