- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ez a jelenleg létező legerősebb űrhajtómű a világon

Friss fotón mutatta be a NASA a kékes színben úszó, új, fejlett elektromos meghajtórendszerét (AEPS). A kép a clevelandi Glenn Kutatóközpont vákuumkamrájában készült, a közelmúltban végzett hajtómű-minősítési tesztek során. A 12 kilowattos Hall Effect a jelenleg gyártásban lévő legerősebb elektromos meghajtású hajtómű, ami létfontosságú feladatokat fog ellátni a Holdon és azon túl, a jövőbeli tudományos és felfedező űrmissziók során.

A kékes színt egy egyenletes ionizált xenongáz-áramlat kölcsönzi az eszköznek, ami idővel rendkívül nagy sebességre lesz képes felgyorsítani az űrhajókat, miközben a kémiai hajtóművek üzemanyagigényének csupán töredékével is megelégszik. A NASA szerint az elektromos hajtóművek kiváló választásnak bizonyulnak a mélyűri felfedező és tudományos küldetésekhez.

Jelenleg három AEPS hajtóművet szerelnek fel a Gateway egyik alapvető elemére, a Power and Propulsion Elementre. A kis holdi űrállomás kritikus fontosságú az ügynökség Artemis küldetéseihez, amelyek segítenek felkészülni az emberes Mars-missziókra is. A Power and Propulsion Element biztosítja a Gateway számára az áramellátást, a nagy sebességű kommunikációt, és lehetővé teszi, hogy megtartsa Hold körüli pályáját. Az AEPS hajtómű nemrég került vissza a NASA Glenn központjába, hogy a kutatók folytassák vele a minősítő teszteket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet