Hatékony befogástechnika: Modern megoldás a munkadarb rögzítésére

A vákuumos befogástechnika napjainkban egyre népszerűbbé válik a gyártási és megmunkálási iparágakban. Ennek oka, hogy rendkívül sokoldalú megoldást kínál a munkadarabok rögzítésére, gyorsítva a folyamatokat, minimalizálva a beállítási időket és növelve a termelékenységet. Ez a rögzítési mechanizmus különösen hasznos olyan munkadarabok esetében, amelyek sima felülettel rendelkeznek, és nem porózusak. Az alábbiakban részletezzük a vákuumos befogástechnika előnyeit és különböző rendszereit.

A vákuumos befogástechnikának köszönhetően a következő előnyök realizálhatók a folyamatok során:

A rögzítési idő csökkentése gombnyomásra

- Hirdetés -

Az egyik legnagyobb előnye a vákuumos befogástechnikának a gyors beállítási idő. Könnyedén, egy gombnyomásra rögzíthetők a munkadarabok, így a munkafolyamatok hatékonyabbá válnak. A vákuumos rögzítés különféle megmunkálási feladatokhoz alkalmazható, mint például marás, köszörülés, esztergálás, gravírozás, erodálás, tesztelés és mérés, bevonatolás, polírozás, fúrás, dörzsárazás és süllyesztés bizonyos körülmények között.

A legkülönbözőbb munkadarabok rögzítése egyszerűen

A vákuumos befogástechnikának köszönhetően univerzális rögzítőrendszer áll rendelkezésre, ezáltal a munkadarabok széles palettájával dolgozhatnak a szakemberek. A megoldás révén nem számít, hogy alumíniummal, színesfémekkel, grafittal, műanyaggal, üveggel, fával, kerámiával, titánnal, kompozitokkal vagy acéllal dolgoznak, a vákuumos rögzítés rendkívül hatékony lehet minden esetben.

Precíz, vibrációmentes megmunkálás

A vákuumos befogástechnika alkalmazása mellett nincs szükség mechanikus rögzítőrendszerekre, a munkadarabokat vibrációtól mentesen lehet megmunkálni. Ez különösen fontos tényező, amikor nagy pontosságú munkát végeznek vagy érzékeny alkatrészeken dolgoznak.

Változatos geometriájú munkadarabok rögzítésére is képes

A vákuumos befogástechnika lehetővé teszi, hogy különböző alakú munkadarabokat is rögzítsenek. Az adapterszőnyeg-rögzítőrendszer segítségével még az áttörésekkel és furatokkal rendelkező alkatrészek is könnyedén megmunkálhatók.

Porondon a különböző vákuumos befogórendszerek

A vákuumos rögzítéshez különböző vákuumos befogórendszerek állnak rendelkezésre, amelyek számos megmunkálási feladathoz alkalmazhatók, így például maráshoz, köszörüléshez és gravírozáshoz.

A VÁKUUMOS BEFOGÓRENDSZEREK JELLEMZŐ

A különböző vákuumos befogórendszerek számos munkafolyamat során használhatók, az alábbiakban összegyűjtöttük ezek jellemzőit.

Hornyolt vákuumlemezek

A hornyolt vákuumlemezek olyan sokoldalú eszközök, amelyek rendkívül hasznosak a munkadarabok rögzítésében és megmunkálásában. Ezek a lemezek ideálisak a kis és a nagy méretű munkadarabok rögzítéséhez, amelyek lehetnek akár különösen bonyolult geometriájú, nyílásokkal rendelkező alkatrészek. A hornyolt vákuumlemezek alkalmazása különösen értékes a könnyebb vágási munkák esetében, mint például a gravírozás vagy a köszörülés. A munkadarabokat gumi adapterszőnyegek segítségével rögzítik, amelyek pontosan illeszkednek a munkadarab kontúrjához. Ennek eredményeként kiváló súrlódási értéket biztosítanak, ami stabil és hatékony rögzítést eredményez a megmunkálás során.

Moduláris raszter vákuumlapok a precíz megmunkáláshoz

A moduláris raszter vákuumlapok kiemelkedő választást jelentenek olyan megmunkálási feladatokhoz, amelyek során egyszerű geometriájú munkadarabokat munkálnak meg. Ezek a vákuumlapok rendkívül sokoldalúak, és számos előnyt kínálnak az alkatrészek hatékony rögzítéséhez. Az egyik kiemelkedő előnyük, hogy kiválóan teljesítenek durva felületek megmunkálása során is. A vákuumlapok nagy tartóerővel rendelkeznek, amely komolyabb terhelést igénylő folyamatok során realizálható, mint például a marás vagy a köszörülés. Emellett a rugalmas tömítőzsinórok a munkadarabokon lévő egyenetlenségeket kiküszöbölik, ami tovább növeli a stabilitást és a hatékonyságot. Az előnyök között szerepel az is, hogy több vákuumlap összekapcsolható, ami lehetővé teszi a nagyobb területű vagy nehezebb munkadarabok rögzítését.

Vákuumos rögzítőrendszer adapterszőnyegekkel

Ez a rögzítési technika az alkatrészek öt oldalát egyetlen befogással végzi el, ami elősegíti a hatékony megmunkálást, ezáltal jelentősen felgyorsítja a folyamatot és csökkenti a gyártási időt. Emellett a komplex geometriájú munkadarabok is könnyedén és biztonságosan rögzíthetők, így minimalizálva a hibalehetőségeket és növelve az alkatrészek minőségét. Az adapterszőnyeg feszítőrendszerének könnyű cserélhetősége további előnyt jelent, hiszen lehetővé teszi a gyors átállást, ami különösen fontos sorozatgyártás esetén. Ideális szériák előállítása és érzékeny munkadarabok befogása esetén.

Forrás: HAHN+KOLB Hungária Kft.
METAPOR vákuumlapok

A METAPOR vákuumlapok kiváló választást jelentenek a mérnökök és kutatók számára, akik akár a legvékonyabb munkadarabokkal is dolgozhatnak. Ezek a lapok sík és homogén felülettel rendelkeznek, és nincsenek rajtuk hornyok vagy furatok, így teljes mértékben kizárt, hogy a munkadarabok deformálódjanak. Gyakran használják ezeket a vákuumlapokat finom optikai területeken és mikrométeres, nanométeres mérésekhez. Az egyenletes és sík felület lehetővé teszi a nagy pontosságú méréseket és a munkadarabok megőrzését anélkül, hogy deformálódnának vagy károsodnának.

FLIP POD vákuum rögzítőrendszer

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy egyetlen befogással könnyedén és biztonságosan rögzíthetők legyenek a nagy méretű munkadarabok, ezáltal jelentősen csökkennek a beállítási idők, ami gyorsabb és hatékonyabb gyártást eredményez. A FLIP POD rendszert ütközőkkel látták el, amelyek az ismétlési pontosságot garantálják. A megoldás tökéletes választás olyan alkalmazásokhoz, ahol a pontos méretek és kontúrok elengedhetetlenek.

Vákuum tokmány

A vákuum tokmány kiváló eszköz az eszterga- és köszörűgépeken történő munkákhoz, különösen olyan munkadarabok esetén, amelyek törékenyek, hajlamosak deformálódni, vagy optikai alkatrészekhez szükséges a mechanikai megmunkálás. Ez a rendszer lehetővé teszi a munkadarabok biztonságos és precíz rögzítését. A tokmány használata lehetővé teszi a munkadarabok pontos pozicionálását és stabil rögzítését anélkül, hogy maradandó nyomot hagyna rajtuk.

INNOVATÍV ATORN VÁKUUMOS BEFOGÁSTECHNIKA

Az ATORN vákuumos befogástechnika rendszerei innovatív és jól átgondolt megoldásokat kínálnak a beállítási idő csökkentése és a biztonság növelése érdekében. Ha a precizitás és a hatékonyság a fő szempont, az ATORN szorítólapkészletei kiváló választásnak bizonyulnak. Ezek az eszközök pontosan és biztonságosan rögzítik a munkadarabokat, növelve ezzel a termelékenységet és az automatizálási lehetőségeket. A vákuumrendszerek nyomáskülönbséggel rögzítik a munkadarabot, és kiváló tartást biztosítanak, így a munkadarabokat pontosan és megbízhatóan lehet megmunkálni.

TÖBBET, JOBBAT AZ ATORN VÁKUUMOS RÖGZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁVAL

Az ATORN vákuumos befogástechnika számos előnnyel rendelkezik, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a munkadarabok rögzítését. A vákuumegységek és vákuumszivattyúk használata elősegíti a folyamatos üzembiztos és energiatakarékos használatot. Az adapterszőnyegek segítségével a vákuumos rögzítéssel sorja nélküli, pontos és tiszta munkadarabélek nyerhetők.

Az ATORN technológiája ideális választás, ha gyors, pontos és megbízható munkadarab-rögzítésre van szükség, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült az alkatrész és milyen méretű vagy alakú. A vákuumos befogástechnika a modern gyártási folyamatok hatékonyságát növeli, és lehetővé teszi a pontos és tiszta megmunkálást.

HAHN+KOLB Hungária Kft.