Humanoid robot áll szolgálatba a BMW gyárában

A prémium autómárka a kaliforniai Sunnyvale-i székhelyű Figure AI-val írt alá megállapodást arról, hogy tesztelheti a 01 nevű humanoidot, a BMW amerikai, spartanburgi gyárában. Lenyűgöző mérföldkő ez a csupán 2022-ben alapított Figure számára.

A BMW Manufacturing 11 ezer embert foglalkoztat a 8 millió négyzetméteres dél-karolinai kampuszon, ahol a gyártó X3, X4, X5, X6, X7, XM modelljeinek különböző változatait szerelik össze. A BMW elmondása szerint a spartanburgi üzem az Egyesült Államok legnagyobb autóipari exportőre, ahol az elmúlt 30 év alatt több mint 6,3 millió BMW-t szereltek össze.

Brett Adcock, a Figure alapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a 01-es humanoidjaikat kezdetben tárolók és dobozok mozgatására, illetve különféle logisztikai feladatokra fogják be a BMW karosszéria-üzemben. A cégvezető várakozásai szerint a humanoidok a raktári funkcióktól fokozatosan felnőnek majd az emberhez közelebb álló „front-of-house” feladatokhoz. Bár konkrét darabszámot nem árult el, a BMW szóvivője a The Robot Reportnak azt mondta, az első fázisban csupán „egy robotot használnak fel, műszaki értékeléshez”. Ha minden jól megy, akkor a 01-ek létszáma és munkája is bővülni fog a BMW-gyárban. „Még mindig kísérletezünk azzal kapcsolatban, hogyan lehet az ilyen robotokat használni. Izgalmas, hogy beléphetünk ennek az új technológiának a terepére” – fűzte hozzá a BMW, ami először óvatosan, csak korlátozott számú területen vizsgálja a humanoid robotok alkalmazhatóságát.

- Hirdetés -

„Egy humanoid robot különböző összetettségű tárgyakat képes manipulálni, és egyes tárgyak esetében szükség lehet két kéz használatára – szemben egy markoló megfogóval” – jegyezte meg az autógyártó. „A humanoid robot hordozza a lehetőséget arra, hogy a hagyományos robotokkal ellentétben megoldja a jelenlegi ergonómiai feladatokat, hiszen szélesebb körű mobilitás áll a rendelkezésére.”

A BMW-vel kötött megállapodás a Figure AI első kereskedelmi sikere, ami elég figyelemreméltó ugrás ahhoz képest, hogy a 01 humanoid járását csak 2023 októberében mutatták be először.

Gábor János, NEW technology