Kína 2025-ben már tömeggyártásban termelné a humanoid robotokat

Az ország ipari szektorát felügyelő pekingi Ipari és Információs Technológiai Minisztérium (MIIT) közzétett egy irányelvet, amiben a humanoid robotok kifejlesztésére vonatkozó céljait ismerteti – vette észre a The Robot Report. A MIIT szerint a humanoidok valószínűleg egy újabb, a számítógépekhez vagy az okostelefonokhoz hasonló, óriási népszerűségnek örvendő technológiává válnak, és átalakíthatják az árutermelést, illetve az emberek életvitelét.

A dokumentum szerint Kína 2025-re készen akar állni a humanoidok tömeges gyártására. Ennek érdekében az ország célja egy humanoid innovációs rendszer létrehozása, több kulcsfontosságú technológiai áttörés elérése, valamint az alapvető alkatrészek biztonságos és hatékony ellátásának biztosítása. Ha minden a kormányzat elképzelései szerint alakul, akkor a humanoidok 2027-re a gazdasági növekedés fontos motorjává válnak Kínában. Nagyratörő tervek annak ismeretében, hogy azoknak a vállalatoknak a túlnyomó többsége, amelyek eddig nyilvánosan bejelentették kereskedelmi forgalomba szánt humanoid fejlesztését, egytől egyig észak-amerikaiak. Nyilván épp ezért akar Kína is felfejlődni, hogy versenyre kelhessen például az Amazon jelenleg tesztelési fázisban lévő humanoid robotjával vagy az oregoni Agility Robotics vállalat Digitjével, amit 2024-től évi tízezres példányszámban terveznek gyártani.

A kínai várakozások szerint a humanoid piacot elsősorban az egészségügyi intézmények, a háztartások, illetve a mezőgazdasági és a logisztikai szereplők igényei fogják felfűteni, már a következő néhány évben. Az ország olyan humanoidok kifejlesztésére szintén törekedni fog, amelyeket veszélyes körülmények között és a feldolgozóiparban is munkára lehet fogni.

- Hirdetés -

Fontos, hogy Kína nemcsak határon belül növelné a humanoidok használatát, hanem világelsővé akar válni a szegmensben. Ez azt jelenti, hogy fejleszteni akarja az ipari szabványokat és a terméktesztelési képességeket, valamint a laboratóriumokat. Az ország emellett nagyobb szerepet kér magának a nemzetközi szabványok kidolgozásában, hogy hozzájáruljon a globális humanoid robotiparhoz.

A tervek szerint 2025-re 10.000 munkavállalóra már körülbelül 500 robot fog jutni az ázsiai országban. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai azt mutatják, hogy Kína az elmúlt években agresszívan növelte a robottelepítések számát: 2021-ben 243.300 robot állt munkába, ami 44 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. Hatásos szám, de nyilván a COVID is hozzájárult a nagyarányú növekedéshez.

Gábor János, NEW technology