Lego ihletésű önvezető munkagép

A Volvo alig várja, hogy bemutassa önvezető technológiáit az építőiparban. A fejlesztés határozottan szokatlan úton zajlik. Az autógyártó lerántotta a leplet az autonóm munkagépéről, az LC03-ról, ami meglepő módon egy Lego modellen alapul – ez a 42081 Lego Technic Concept Wheel Loader Zeux. Az eszköz öt tonnát képes szállítani, és különböző helyzetekben önállóan döntéseket hozni, beleértve a humán munkaerővel történő együttműködést is – írja az Engadget.com.

Az LX03 a tervek szerint egyedülálló moduláris felépítést nyújt. A Volvo csupán néhány változtatást tud eszközölni annak érdekében, hogy nagyobb vagy kisebb gépet állítson elő, az ügyfelek igényeinek megfelelően. Nem meglepő módon a munkagép elektromos meghajtással rendelkezik, és a feladatoktól függően akár nyolc órán keresztül is dolgozhat – vagyis végigvisz egy átlagos munkanapot.

A prototípus csupán szemléltetőeszköz, a gyártási modell még ismeretlen. Arra viszont könnyen következtethetünk, hogy a Volvo új fejlesztési szakaszba lépett a mesterséges intelligencia és az építőipar dekarbonizálása felé irányuló erőfeszítéseiben. A koncepció vonzereje tagadhatatlan, hiszen olyan jövőt nyithat meg, amely távol tartja az embereket a veszélyes és monoton munkavégzéstől.

- Hirdetés -

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet