London-New York 3 óra alatt – már foglalhatók a luxusrepülő ülései

Újabb utód próbál a 20 éve megszűnt Concorde helyére lépni: az amerikai Spike Aerospace hivatalosan is közölte, hogy mostantól fogadja a foglalásokat a még el sem készült repülőgép majdani járataira. Bátor és kreatív lépés, hogy valamilyen módon előfinanszírozza a 100 millió dollárra (mintegy 35,7 milliárd forintra) becsült luxusrepülő építését. A szuperszonikus gépcsoda annyira gyorsan szelheti át a bolygót, hogy egy csomó átszállást is feleslegessé tesz a tehetős utasoknak.

Nem elég, hogy néhány óra alatt képes átrepülni az Atlanti-óceán felett, még azt is lehetővé válna, hogy leszállás nélkül teljesítse a London és Hong Kong vagy a Dubaj és New York közötti távolságot. Ilyen úticélokra lehet már most jegyet foglalni az S-512 névre hallgató csodarepülő fedélzetén, azzal a megjegyzéssel, hogy a gép közzétett adatai egyelőre „tájékoztató jellegűek”.  A gyártó azt ígéri, hogy a gép hatótávolsága eléri majd a 11.500 kilométert, aminek nagy részét a hangnál is gyorsabban, közel 1.800 km/h-val száguldja végig.

Nagyon exkluzív repülőgép

- Hirdetés -

Az S-512 szerencsés kevesek nagyon exkluzív élménye lesz: egyszerre mindössze 12-18 utast fogad, ami mélyen a nagy előd Concorde kapacitása (92-128 utas) alatt van. Egyébként a sebesség sem közelíti meg a régi luxusrepülő képességeit, hiszen az csaknem 2.200 km/h-val szelte az eget.

Ha igaz, akkor a Spike éppen azt a rést találta meg, amivel – ellentétben a Concorde-dal – még életképes maradhat: optimálisabb fogyasztás, de jóval magasabb jegyár, kevesebb utastól. Ahelyett tehát, hogy megpróbálna minél több emberhez eljutni, kizárólag a felső tízezret veszi célba.

A repülőgyártó startup a nagy sebességű utazást ötvözi a csúcskategóriás luxussal. Saját fejlesztésű, csendes szuperszonikus repülési technológiával és innovatív multiplex digitális kabinnal, valamint apró ablakok helyett óriási kijelzőkkel szereli fel az S-512-t. A nagy felbontású képernyőfalak a fedélzeti a szórakoztatást szolgálják: minden ülésen lesz egy okoseszköz, amivel egyénileg vezérelhetik az utasok, hogy mit szeretnének látni. Megoszthatják rajta egy külső eszköz (telefon, tablet) kijelzőjét, tartalmakat játszhatnak le, vagy valós idejű rálátást kapnak a külső térből – akkora méretben, mint más repülőn eddig sohasem. Az illusztrációkon remekül tetten érhető, hogy a gépet a világ szupergazdagjainak szánják.

Titkos technológiákon nyugvó repülőgép készül

A vállalat nem sokat árult el az S-512-ben alkalmazott technológiákról, de azt ígéri, az utastér ablak nélküli kialakítása nagyban hozzájárul a csendes repülési élményhez. Abban is biztosak, hogy a repülőgép nem fog hangrobbanást okozni, amikor átlépi a szuperszonikus határt, így megkapja majd az engedélyt, hogy a szárazföld felett is hangsebességgel közlekedjen. A Spike Aerospace egyelőre nem közölt határidőt, hogy mikorra készül el a repülőgéppel.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -