Marás atomi szinten

Az AlixLabs első körben kb. egymillió dollárt kalapolt össze arra, hogy továbbfejlessze húsz nanométer alatti tárgyak marására képes technológiáját, amivel minden eddiginél kisebb mikrochipeket lehetne gyártani – írja az eeNews. A svédországi Lund városában működő cég atomi szinten elvégezhető műveletei azzal kecsegtetik a jövő gyártóit, hogy a készítési folyamat több lépése feleslegessé válik, miközben minőségibb tokozás, illetve nagyobb memóriasűrűség és -kapacitás érhető el.

A technológia alkalmas nanoméretű tárgyak precíz félbevágására, egyetlen atomi szintű, magyarán tökéletesen kármentes lépéssel, és működik egyszeri vagy többszöri expozíciós, valamint extrém ultraibolya litográfiával, akár több mintázási szabvány esetén is.

Az AlixLabs innovációjában a legváltozatosabb terepeken dolgozó befektetők bíznak: csak az Almi Investortól hárommillió svéd koronát kaptak, de beszálltak némi pénzzel olyan észak-amerikai jégkorongozó sztárok is, mint a Nylander fivérek (Michael, Alexander és William).

- Hirdetés -

A pénzt teljes egészében termékfejlesztésre és a technológia engedélyeztetési eljárásaira fordítják. Ehhez szakmai partnerek szintén kellenek, ezért felvették a kapcsolatot kutatás-fejlesztéssel vagy éppen berendezések, félvezetők gyártásával foglalkozó szervezetekkel – erősítette meg Jonas Sundqvist vezérigazgató, hozzátéve: az egyeztetések ígéretesen alakulnak.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet