- Hirdetés -

- Hirdetés -

Módszerek a szakemberhiány okozta nehézségek kezelésére

Hogyan biztosítható, hogy a termelés akkor is zavartalanul működjön, ha minden jel arra mutat, hogy képzett munkaerőből bizonyosan hiány várható? Talán nem is gondolná, de számos alternatíva áll rendelkezésre, amelyek közül többet be is mutatnak majd az EMO Hannover 2023 rendezvényén, szeptember 18. és 23. között – ígérik sajtóközleményben a világesemény szervezői. Összeállításukból válogatunk.

Az innovatív képzés elengedhetetlen a képzett munkaerő hiányával folytatott küzdelemben. Emellett segítségül hívhatók a teljesen automatizált, távolról karbantartható gyártógépek újszerű technikai megoldásként. Az EMO Hannover 2023 látogatói megismerkedhetnek az ipari termelés terén jelentkező „innovatív gyártás” trendjeivel, valamint a leghatékonyabb ember-gép együttműködésen alapuló módszerekkel.

A távoli munkavégzés (remote) valóban hatékonyabb!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyártástechnológia terén a távoli munkavégzés egyik vitathatatlan előnye, hogy lehetőséget teremt arra, hogy akár azonnal reagáljunk egy géppel kapcsolatos zavarra, meghibásodásra. A németországi Mindelheimben működő Grob-Werke GmbH & Co. KG pozitív eredményekről tud beszámolni távoli karbantartás terén. „Munkatársaink távolról is hozzáférhetnek az ügyfél eszközeihez, berendezéseihez, ami nemcsak nekik, hanem nekünk is időt takarít meg. A távoli karbantartás létfontosságú lehet, ha nem elérhető fizikai közelségben képzett munkaerő”, mondja Christian Müller, értékesítési igazgató. „Távoli vezérléssel nemcsak a tényleges hibaelhárítás végezhető el, arra is lehetőség adódik, hogy iránymutatást nyújtsunk a meghibásodás okának feltárására, kezelésére”, egészíti ki az elmondottakat Alexander Kunz, a Ditzingenben működő Trumpf Okos Gyár üzletágának vezetője.

Automatizáció is ellensúlyozhatja a szakemberhiányt

Komolyabb automatizálással is ellensúlyozható a szakemberhiány. „A nem produktív időt, amit dokumentumok előkerítésére vagy szállítóeszközök elhozatalára fordítunk, redukálhatjuk, ahogyan egy rendelés átfutási idejét is. A digitalizáció segít a vállalatoknak időt megtakarítani és alkalmazottaik munkaerejét értéknövelő tevékenységekre fordítani”, áll Trumpf okfejtésében.

Az automatizáció tehát segít ellensúlyozni a képzett munkaerő hiányát, mivel számos tevékenységet leegyszerűsít, és időt spórol.

Az ember – ugyanakkor – elengedhetetlen!

Mindezek ellenére is fontos tisztázni: a humán munkaerő elengedhetetlen ahhoz, hogy a termelés gördülékenyen működjön! „A döntéshozóknak és az oktatási rendszernek növelnie kell a szűkülő szakképzett munkaerőbázist”, hangsúlyozza Prof. Jens Wulfsberg, a Német Termeléstechnológiai Akadémiai Szövetség (WGP) elnöke. A WGP kutatói legutóbb a tavaszi ülésükön kongatták meg a vészharangot, mert az elmúlt öt évben jelentős csökkenést tapasztaltak a mérnöki szakokra jelentkező elsőéves hallgatók számában Németország egyetemein. „Iparunk már most komoly nehézségekkel küzd, hogy elegendő és jól képzett fiatal embert találjon, ami az egész társadalomra nézve veszélyes, mivel jól tudjuk, hogy jólétünk a termelésen alapul”, figyelmeztet Wulfsberg.

Vörös István, NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet