Nvidia: minden országnak kell saját AI

Külön-külön, a világ minden államának szüksége lenne arra, hogy építsen magának egy szuverén mesterséges intelligenciát, ami kizárólag arra a népre és az adott kultúrára jellemző – vallja az Nvidia vezérigazgatója. Jensen Huang a február közepén, Dubajban tartott World Government Summit egyik pódiumbeszélgetésén értekezett róla, hogy milyen előnyökkel járna az államok számára a saját AI-infrastruktúra.

Az Nvidia vezére a Reuters beszámolója szerint azt mondta, a szuverén AI növelheti minden ország gazdasági potenciálját, miközben megvédi a saját kultúráját. És „nem engedhetjük meg, hogy ezt mások tegyék meg helyettünk” – hangsúlyozta, megjegyezve: „a többi már tényleg csak rajtatok múlik, hogy kezdeményezzetek és aktivizáljátok az iparotokat, kiépítsétek az infrastruktúrát, amilyen gyorsan csak tudjátok”.

Huang a rendezvényen kiemelte: úgy véli, az AI veszélyeivel kapcsolatos félelmek túlzóak. Szerinte érdemes észben tartani, hogy a történelem során megjelent új technológiák és iparágak (mint az autó vagy a légi közlekedés) kezdetben ugyanúgy félelmet keltettek, mint most az AI, mégis egytől egyig sikeresen szabályozták őket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Vannak olyan érdekek, amelyek arra irányulnak, hogy megijesszék az embereket ezzel az új technológiával és misztifikálják is, arra ösztönözve a többi embert, hogy ne tegyen semmit, inkább hagyatkozzon rájuk. Ez szerintem hiba” – fejtette ki Huang. Bár konkrétan nem említette az ügyet, de ezzel alighanem az amerikai törvényhozásnak akart odaszólni, amiért az korábban korlátozta a cég AI-chipjeinek exportját az Egyesült Államokból Kína felé. Az Nvidia erre reagálva novemberben közölte, hogy kínai és közel-keleti ügyfelekkel együtt dolgozik olyan új termékek kiviteli engedélyeztetésén, amelyek már megfelelnek az amerikai szabályoknak.

A vállalat egyébként épp a World Government Summit idején lőtt ki 1,73 billió dolláros tőzsdei értékre, amit jórészt a csúcskategóriás AI-chipek piacán szerzett dominanciájának köszönhet. Huang ezzel egy időben megígérte: az Nvidiával azon lesz, hogy „demokratizálja” a mesterséges intelligenciához való hozzáférést az AI-számítás gyors hatékonyságnövekedése miatt.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -