- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nvidia: minden országnak kell saját AI

Külön-külön, a világ minden államának szüksége lenne arra, hogy építsen magának egy szuverén mesterséges intelligenciát, ami kizárólag arra a népre és az adott kultúrára jellemző – vallja az Nvidia vezérigazgatója. Jensen Huang a február közepén, Dubajban tartott World Government Summit egyik pódiumbeszélgetésén értekezett róla, hogy milyen előnyökkel járna az államok számára a saját AI-infrastruktúra.

Az Nvidia vezére a Reuters beszámolója szerint azt mondta, a szuverén AI növelheti minden ország gazdasági potenciálját, miközben megvédi a saját kultúráját. És „nem engedhetjük meg, hogy ezt mások tegyék meg helyettünk” – hangsúlyozta, megjegyezve: „a többi már tényleg csak rajtatok múlik, hogy kezdeményezzetek és aktivizáljátok az iparotokat, kiépítsétek az infrastruktúrát, amilyen gyorsan csak tudjátok”.

Huang a rendezvényen kiemelte: úgy véli, az AI veszélyeivel kapcsolatos félelmek túlzóak. Szerinte érdemes észben tartani, hogy a történelem során megjelent új technológiák és iparágak (mint az autó vagy a légi közlekedés) kezdetben ugyanúgy félelmet keltettek, mint most az AI, mégis egytől egyig sikeresen szabályozták őket.

„Vannak olyan érdekek, amelyek arra irányulnak, hogy megijesszék az embereket ezzel az új technológiával és misztifikálják is, arra ösztönözve a többi embert, hogy ne tegyen semmit, inkább hagyatkozzon rájuk. Ez szerintem hiba” – fejtette ki Huang. Bár konkrétan nem említette az ügyet, de ezzel alighanem az amerikai törvényhozásnak akart odaszólni, amiért az korábban korlátozta a cég AI-chipjeinek exportját az Egyesült Államokból Kína felé. Az Nvidia erre reagálva novemberben közölte, hogy kínai és közel-keleti ügyfelekkel együtt dolgozik olyan új termékek kiviteli engedélyeztetésén, amelyek már megfelelnek az amerikai szabályoknak.

A vállalat egyébként épp a World Government Summit idején lőtt ki 1,73 billió dolláros tőzsdei értékre, amit jórészt a csúcskategóriás AI-chipek piacán szerzett dominanciájának köszönhet. Huang ezzel egy időben megígérte: az Nvidiával azon lesz, hogy „demokratizálja” a mesterséges intelligenciához való hozzáférést az AI-számítás gyors hatékonyságnövekedése miatt.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet