- Hirdetés -

- Hirdetés -

Őrült gyors telefontöltő-technológiák láttak napvilágot

Világbajnokságot is rendezhetnének belőle: minél gyorsabban minél nagyobb töltöttségi szint elérésében igyekeznek egymásra licitálni azok a gyártók, akik nemrég a Mobile World Congressre készülve osztottak meg szélsőségesen jó teljesítményadatokat a maguk töltőtechnológiájáról.

Az eeNews a legkimagaslóbb eredmények között említi a Realme gallium-nitrid chipjét, hiszen a Navitastól beszerzett eszköz révén a GT Neo 3 készülékek 4.500mAh-s akkumulátorai öt perc alatt töltődnek fel 50 százalékra, de a teljes kapacitás eléréséhez sincs szükségük 15 percnél többre. A megoldásban nemcsak a tempó újdonság, hanem a 240 helyett 150W-os töltés is, ami a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető eszközök között – ilyen teljesítményt produkálva – egyedülállónak számít.

Ugyanerre az ultragyors technológiára alapozott az Oppo is: a világkongresszuson szintén résztvevő gyártó ún. „egészséges akkumulátor motor”-ral jelentkezett. A forradalminak tűnő eszköz ugyancsak képes 5-15 perc alatt félig és teljesen feltölteni a készüléket, viszont közben annyira kíméli az elemet, hogy az 80 százalékos teljesítményre képes – még 1.600 ciklus után is, ami a mai ipari szabvány kb. duplája. A bravúrt szoftveres beavatkozással érték el: beépítettek egy olyan algoritmust, ami valós időben méri az akkumulátor belsejében futó elektródák áramfelvételét, és egy ésszerű intervallumon belül dinamikusan igazgatja a töltés intenzitását. Ez az eljárás tartósabbá teszi a lítiumot, miközben maximalizálja a pillanatnyi töltést.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az Oppo egy 240W-os töltéstechnológiát szintén bejelentett: az ún. SuperVOOC megoldással 9, azaz kilenc perc alatt tölt fel egy 4.500mAh-s akkumulátort. Ha valami oknál fogva ennél is sietősebb a dolgunk, és beérjük 50 százalékos töltöttséggel, arra három perc alatt képes – mindezt úgy, hogy megfelel minden hőleadási és biztonsági szabálynak. Ezek mondjuk eleve részét képezik a technológiának, hiszen 13 hőérzékelő szenzorral látták el, hogy a telefon folyamatosan monitorozni tudja az elem állapotát, így képes megelőzni a túlhevülésből eredő hibákat.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet