Öt fontos robottrend 2022-ben

A működő ipari robotok száma új rekordot döntött, hiszen már körülbelül 3 millió egység dolgozik, ami éves szinten 13 százalékos növekedést jelent 2015 és 2020 között. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) elemezte a robotok és az automatizálás öt legfontosabb globális trendjét.

„A robotizálás előretörése felgyorsul a hagyományos és az új iparágakban” – mondja Milton Guerry, az IFR elnöke. „Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a robotika számos előnyt kínál a vállalkozása számára.”

1. A robotok szerepe az új iparágakban

- Hirdetés -

Számos új szegmensben hódít teret az automatizálás, ahol rendkívül gyorsan alkalmazzák a robotokat. A fogyasztói magatartás arra készteti a vállalatokat, hogy foglalkozzanak a termékek és a szállítás személyre szabása iránti igényekkel.

Az e-kereskedelem forradalmát a világjárvány erősítette fel, a trend viszont nem áll meg 2022-ben. Világszerte több ezer olyan robotot telepítenek, amely öt éve még nem is létezett ebben a szegmensben.

A munkaerőhiány kezelése érdekében azok a cégek, amelyek korábban nem gondoltak az automatizálásra, most újra megfontolják. A szolgáltatásokon alapuló vállalatok, mint például a kiskereskedelmi egységek és az éttermek nem képesek betölteni a meghirdetett állásokat, emiatt várhatóan az automatizálásba fognak befektetni, amellyel meg tudnak felelni a vásárlók igényeinek. Robotizálásban kevésbé jártas ágazatok, mint például a szállítás, logisztika, építőipar, mezőgazdaság és számos más iparág profitálhat a napról napra fejlődő technológiákból.

2. Könnyen használható robotok

A robotok üzembe helyezése és alkalmazása bizonyos feladatokra komolyabb kihívást jelenthet. Ám az új generációs eszközök jóval könnyebben használhatók. Egyértelmű a tendencia arra vonatkozóan, hogy minél egyszerűbb programozású és kezelhetőségű berendezéseket állítsanak elő a robotgyártók, ennek érdekében a hardverhez szoftvercsomagokat is biztosítanak.

A kedvező árú robotokhoz egyszerű beállítást és telepítést kínálnak, egyes esetekben előre konfigurálva az alkalmazásokat. A beszállítók standard programokat képesek kínálni különböző megfogókkal, érzékelőkkel és vezérlőkkel kombinálva.

3. Robotikai oktatás

Egyre több kormány, iparági szövetség és vállalat veszi észre, hogy a következő generáció számára már a korai szakaszban szükséges alapvető robot- és automatizálási oktatás. Az adatvezérelt gyártósorok előrevetítik az oktatások és képzések igényét. Az olyan gyártók, mint az ABB, FANUC, KUKA és YASKAWA évente 10000 és 30000 közötti résztvevőt regisztrálnak tanfolyamaikon, több mint 30 országban.

A tapasztalatok szerint a munkások modern környezetben szeretnek dolgozni, ahol tudják a karrierjüket építeni. A robotikával kapcsolatos képzési lehetőségek a vállalatoknak és az alkalmazottaknak egyaránt előnyösek, hiszen monoton, veszélyes feladatokat automatizálhatnak. Az emberek pedig elsajátíthatják a jövő ipari munkahelyéhez szükséges kulcsfontosságú készségeket, amivel növelhetik a kereseti lehetőségüket is.

4. Robotkarban a jövő

A COVID-19 miatti nehézségek a kereskedelemben egyre közelebb viszik a gyártást a fogyasztás pontjához. Az ellátási lánccal kapcsolatos problémák arra késztetik a vállalatokat, hogy fontolják meg a nearshoring koncepciót az automatizálás segítségével.

Az Egyesült Államokban készült egy meglepő statisztika, amely azt prezentálja, hogy az automatizálás mekkora mértékben segíti a vállalkozásokat az üzleti életben. Az Association for Advancing Automation (A3) szerint az Egyesült Államokban 2021 harmadik negyedévében a robotrendelések 35 százalékkal nőttek 2020 ugyanezen időszakához képest. Másik meghökkentő adat, hogy a megrendelések több mint a fele nem az autóipari szektorból érkezett.

5. Intelligens automatizálás

2022-ben és az azt követő időszakban az adatokra mint a jövő gyártásának kulcsfontosságú tényezőjére helyezik a hangsúlyt. Az intelligensen automatizált folyamatokból gyűjtött adatokat a gyártók elemzik, hogy optimális döntést tudjanak hozni, mivel a robotok képesek megosztani a feladatokat, és tanulnak a mesterséges intelligencia segítségével. A koncepciót könnyebben alkalmazhatják új környezetekben, mint például az építőiparban, élelmiszer- és italcsomagoló létesítményekben, valamint az egészségügyi laboratóriumokban.

A robotizálásban használt mesterséges intelligencia egyre fejlettebb, és a tanuló robotok általánossá válnak. Az iparág túl van a kísérleti szakaszon, 2022-ben ezen technológiák nagyobb mértékű bevezetése várható.

Némethi Botond, Okosipar.hu/IFR közlemény

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet