Százmilliókból fejlesztik Kanada legnépesebb városának villamoshálózatát

Hatvan új villamosból álló flotta járul majd hozzá a kanadai nagyváros, Toronto tömegközlekedési vérkeringésének fenntarthatóságához az elkövetkező években. Az első járművet a napokban állították pályára – a beruházást a közlekedési miniszter is méltatta, írta az intelligenttransport.com.

A 2023-2032-es ciklusra tervezett fővárosi költségvetésben foglaltakkal összhangban a szövetségi, tartományi és önkormányzati forrásokból 568 millió dollárt költenek a Torontóban közlekedő villamosok hálózatának bővítésére, modernizálására, aminek első lépése az első jármű hadra fogása volt. Ezt a tavaly kilenc villamosvonalat üzemeltető Torontói Közlekedési Bizottság (TTC) is üdvözölte, amelynek járművei 2022-ben több mint 26 millió utast juttattak el A pontból B-be.

Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter a beruházást a jövőbe történő befektetésként értékelte, hozzátéve, hogy a teljes villamosflottát Kanadában gyártják, kifejezetten a TTC igényére. Prabmeet Sarkaria, Ontario közlekedési minisztere hozzátette: „Ahogy az új villamosok forgalomba állnak, a város ingázói gyorsabban és könnyebben jutnak el oda, ahová szeretnének. Az új szerelvények ugyanis több kocsival és rövidebb várakozási idővel közlekednek majd.”

- Hirdetés -

„Célunk egy olyan fenntartható közlekedési rendszer működtetése, amelyre a jövőben is számíthatnak az utasai, és amelyre büszkék lehetünk. Nagy lépés a villamosok modernizálása e célok megvalósításának az érdekében”, nyilatkozta Jamaal Myers, a TTC elnöke.

A TTC hálózatán 2020 óta kizárólag alacsony padlós, nagy kapacitású, teljesen akadálymentesített villamosok futnak. A 60 flottás projekt fennmaradó villamosai a tervek szerint folyamatosan érkeznek majd a 2023, 2024 és 2025-ös esztendők során.

Vörös István, Okosipar.hu