Többféle anyag, gyorsaság, pontosság – megjelent a Stratasys új gépe

A Stratasys bemutatta új, több anyaggal dolgozó PolyJet 3D nyomtatóját, a J850 Pro 3D nyomtatót– adta hírül a 3Dprintingindustry.com.

Az ipari környezetben már ismert és jól bevált J8-as sorozat legújabb eszköze azokat a mérnököket és tervezőket szólítja meg, akik megfizethető áron szeretnének monokróm vagy átlátszó prototípusokat gyártani. A Stratasys a J850 Pro 3D nyomtató tulajdonságait úgy alakította ki, hogy az megfeleljen a partnereik koncepcióinak, valamint különböző tesztelésekhez nyújtson megbízható és gyors társat – mindezt többféle ágazatban. Csak néhány példát említve: az autóiparban és az orvostechnikai eszközök terén is verhetetlen.

„Már megtapasztaltuk, hogy a PolyJet 3D nyomtatóink mekkora értéket képviselnek” – jelentette ki Shamir Shoham, a Stratasys tervezésért felelős alelnöke. „Az átviteli sebességben, pontosságban, megbízhatóságban és a több anyagból álló objektumok nyomtatására való képességben kiemelkedőt tudunk nyújtani. Örülünk, hogy a J850 Pro értéket teremt a mérnököknek és tervezőknek, mindezt kedvező áron.”

- Hirdetés -

PolyJet gyártás a Stratasys gépével

A Stratasys kiemelkedő abban, hogy egy adott alkatrészt több különböző anyagból is el tud készíteni a nyomtatások során, s átfogó kínálatával biztosítja e technológia kihasználtságát. A J8-as széria vezető szerepet tölt be a vállalat életében, a J850 Prime – ami a most megjelenő J850 Pro színes anyagokkal is dolgozó kivitele – ezek közül is kimagaslik . A sorozat legkisebb és leghozzáférhetőbb gépe a J826, melynek nyomtatási területe: 255x252x200 milliméter. Bár nyomtatási volumenét tekintve korlátozott, ám ezt a hiányosságát pótolja a felhasználható anyagok széles palettájával, kompatibilis a magasabb minőségű alapanyagokkal is, amelyek sokkal ellenállóbbak.

A vállalat továbbá számos speciális 3D nyomtatót is gyárt, többek közt fogászati felhasználásra. A J700 Dental készülék átlátszó fogszabályozó ívek nyomtatására is képes; e modell lehetőséget biztosít arra, hogy színes elemekből álljon egy fogszabályozó; a technológia a csonthoz és a szövetekhez hasonló, életszerű tárgyakat tud gyártani a modern orvoslás számára.

A J850 Pro berendezésről

A Stratasys a J850 Pro minden részletét úgy tervezte meg, hogy a felhasználók gyorsabban, nagyobb termelékenységi ráta mellett tudjanak dolgozni. A vállalat megdöbbentő adatokkal rukkolt elő, szerintük a gép a prototípusgyártásban 80 százalékos költségcsökkenést produkálhat, valamint 500 százalékos teljesítményjavulás érhető el a hagyományos gyártásban.

A rendszer egyszerre hét különböző anyagot tud kezelni, amivel óriási teret biztosít a mérnököknek a többanyagos variációkban. A gép kompatibilis a palettájukon található teljes szürkeárnyalatos (és átlátszó) anyagaikkal, amibe beletartozik a merev Vero, a rugalmas Agilus30 és a Digital ABS termékcsalád. Ha a felhasználók a leggyakrabban használt anyagokkal töltik fel a gépeket, azzal jelentősen csökkenthető a csere miatti leállás ideje.

A tekintélyesebb méretűnek mondható berendezés 490x390x200 milliméter nyomtatási területtel rendelkezik, ami elősegíti a nagyobb méretű alkatrészek gyártását. A gép munkasebessége a Stratasys szerint duplája az eddig megszokott rendszerekének. Tipikus alkalmazási területek: textúraszimuláció, rázkódást elnyelő anyagok és az optikai elemek átlátszó részei.

Tulajdonságok:

  • Építési térfogat: 490x390x200 mm
  • Rétegvastagság: 14 mikronig
  • Kapcsolódás: LAN – TCP / IP
  • Rendszerméret: 1400x1260x1100 mm
  • Súly: 430 kg (anyagszekrény nélkül)
  • Szoftver: GrabCAD Print
  • Alapanyag rekeszek száma: 7
  • Anyagkompatibilitás: Vero, Agilus30, Digital ABS, szürkeárnyalatos és tiszta

Némethi Botond, NEW technology magazin

A cikk megjelenését a VARINEX Zrt. támogatta. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet