Végrehajtották az első műholdas 5G hívást hagyományos mobillal

A rendszert, ami lehetővé teszi, hogy megszokott szabvánnyal rendelkező mobiltelefonokkal is műholdon keresztül legyen lehetőségünk 5G hívásokra és adatforgalomra, az AST SpaceMobile építi. A texasi vállalat közleményben tudatta, hogy szeptemberben sort kerítettek az első olyan telefonhívásra, ami 5G sebességű kapcsolatot biztosított és műholdon keresztül történt, egy nem módosított Samsung Galaxy S22 mobillal. Az okostelefon Hawaii-on, Mauiban volt, míg a hívott a fél – a Vodafone egyik mérnöke – Spanyolországban, Madridban.

A sikeres kapcsolódást paradigmaváltónak tartja a cég: szerintük újradefiniálja majd a kommunikációt, ahogy ma ismerjük, és közelebb hozza majd egymáshoz a világ különböző tájait.

Az AST SpaceMobile legújabb teljesítményét az teszi igazán figyelemre méltóvá, hogy a hívást egy vezeték nélküli, holt zónából indították, ami rávilágít az űrtechnológián alapú hálózatok szerepére az összeköttetési hiányosságok áthidalásában – különösen a távoli, megfelelő kommunikációs szolgáltatást nélkülöző régiókban.

- Hirdetés -

A megoldásuk kulcsa a vállalat BlueWalker 3 nevű tesztműholdja, ami az eddigi legnagyobb, alacsony földkörüli pályára állított kereskedelmi kommunikációs rendszer. A műhold az AT&T szolgáltató frekvenciáit használva teszi lehetővé a zökkenőmentes hang- és adatcserét a Föld és a világűr között, és ehhez tényleg nincs szükség speciális műholdas, csakis hagyományos okostelefonra. Ugyanilyen készülékkel a nyáron már 10 Mbps-os sebességű letöltési sebességet is mértek.

A vállalat átfogó tesztelési programja most már hanghívásokat, 4G-s videohívásokat és 5G-s kapcsolatokat is biztosít, ami nemcsak alapvető hanghívások indítását és szöveges üzenetek küldés-fogadását teszi lehetővé, hanem az internetböngészést, a fájlletöltést, az üzenetküldő alkalmazások és a videostreaming használatát – továbbra is szabványos mobileszközökön.

Az AST SpaceMobile folytatja a hálózat fejlesztését, és 2024 első negyedévében öt további üzleti célú BlueBird műholdat állít orbitális pályára. A technológiájára vonatkozó több mint 2600 szabadalmi igényléssel, valamint a világszerte több mint 40 mobilhálózat-üzemeltetővel – köztük a Vodafone-nal, az AT&T-vel és a Bell Canadával – kötött együttműködéssel az űralapú összeköttetés jövője valóban fényesebbnek tűnik most, mint valaha.

Gábor János, Okosipar.hu