Víz alatti drónokkal aknamentesítik az ukrán partokat

Az eszközöket a brit kormányzat bocsájtja Ukrajna rendelkezésére, hogy emberéletek kockáztatása nélkül tisztíthassák meg az oroszok által telepített robbanóanyagoktól a fekete-tengeri partvonalukat. A hat személyzet nélküli tengeralattjáró (UUV) azért kritikus fontosságú a lerohant ország számára, mert jelenleg vagy rendkívül magas kockázattal vagy egyáltalán nem tudják útnak indítani a kereskedelmi hajóikat.

A Technology.org szerint három drónt ingyen kapnak az ukránok, míg további hármat a gyártótól vásárolnak meg, de mindet az angolok szállítják le, annak az együttműködésnek a keretében, amit eredetileg kiképző programokra kötöttek a kelet-európai országgal. Ez úgy fedi le a megállapodást, hogy a brit és az amerikai haditengerészet szakemberei oktatják az UUV-k használatát az ukrán hadsereg kiválasztott tagjainak. A tréning egy-egy turnusa három hétig tart, de egyelőre még nem tudni, hogy a járművek mikor kezdhetik meg a kereskedelmi kikőtökhöz közeli vizek aknamentesítését.

A drónok egy sor különböző szenzorral vannak ellátva, viszont ezek összehangolt munkája egy nagyon konkrét célt szolgál: az aknák víz alatti azonosítását. Ha ez megtörténik, rögtön bejelöli és megosztja a helyadatokat az irányítóközpontban helyet foglaló személyzettel, akik megteszik az első lépéseket a robbanóanyag semlegesítésére. Az UUV-k egyébként teljesen önvezető módon is képesek ellátni ezt a feladatot, százméteres mélységig.

- Hirdetés -

Nem ez az egyetlen tengeri katonai jármű, amit a szigetországból küldenek a hadszínterek közelébe. Ugyancsak az angolok képzik ki az ukrán erőket a Sandown Class Minehunter aknakereső hajók és a Maloy T150 típusú szállító légi drónok irányítására. Utóbbiak elég sokoldalúak: hasznos terhek egész sorát – nem utolsó sorban a fentebb ismertetett aknakereső robotot is – képesek célba juttatni.

Ha az okos gépek használatát rendben átültetik a gyakorlatba, Ukrajna végre felszámolhatja a kikötők köré vont orosz blokád egy részét, amit – részben legalábbis – biztos, hogy aknákból alakítottak ki. Bárki bármit mond, ezzel nemcsak a lerohant ország kereskedelmét, hanem Európa jelentős részének élelmiszer-ellátását is veszélybe sodorták, hiszen Ukrajna az EU negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója, illetve az unió gabona– és növényiolaj-importjának mintegy negyedét biztosítja, míg a kukoricának csaknem felét.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet