Zöld stratégiát vár beszállítóitól az Intel cégóriás

Bemutatta az éghajlatváltozásra reagáló cselekvési tervét az Intel félvezetőipari óriás. A terv tartalmazza a vállalat ökológiai lábnyomának mérséklésére irányuló lépéseket, valamint azon vállalásokat, amelyek elősegítik az Intel célkitűzését, hogy 2050-re nullára redukálja az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását. Az intézkedési terv részét képezi, hogy beszállítóiktól is elvárják a zéró károsanyag-kibocsátásra megfogalmazott stratégia összeállítását – írta az esgtoday.com.

Az új stratégia kiegészíti az Intel által tavaly bejelentett törekvéseket, amelyek között helyet kapott, hogy 2040-re globális folyamatait tekintve szeretné elérni a nettó nulla kibocsátást, valamint azt, hogy 2030-ra legalább 30 százalékkal alacsonyabb legyen a beszállítói lánc kibocsátása. A zöldítés iránti elkötelezettség jegyében vállalta továbbá, hogy 2030-ra eléri, hogy globális tevékenységeit teljes mértékben megújuló energiaforrások fedezzék. Ennek érdekében 300 millió dollárt fektet létesítményeinek energetikai fejlesztésébe.

A vállalat legfrissebb jelentése szerint az Intel szén-dioxid-kibocsátásának 94 százalékát a Scope 3, azaz a szervezet értékláncából származó közvetett szén-dioxid-kibocsátás teszi ki. Ennek körülbelül 24 százaléka a vállalat ellátási láncából adódik.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az Intel „klíma cselekvési terve” intézkedések egész sorát foglalja magában, amelyek a vállalat céljainak elérése érdekében születtek. Az upstream értékláncban a kibocsátáscsökkentést célzó, a  közeljövőre irányuló feladatok közé tartozik, hogy beszállítóikat felkérik, határozzák meg, hogyan tudják elérni a zéró kibocsátást, és hogyan tudnak átállni megújuló energia használatára. Az Intel kibocsátásának mintegy 70 százalékát a downstream tevékenységek jelentik – ezek egy évtizeden belüli visszaszorítására is konkrét lépéseket fogalmazott meg a cégóriás.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója a „klíma cselekvési terv” kapcsán elmondta, büszkék arra, hogy a félvezetőiparban élen járnák a fenntartható gyártás és az energiahatékonysági innovációk terén. „Nem becsüljük ugyanakkor alá az előttünk álló kihívásokat”, folytatta a vezető. „Minden tevékenységünk középpontjában ott lebeg a cél, hogy olyan innovatív technológiákat alkalmazzunk vagy hozzunk létre, amelyek javítják a bolygón élő minden ember jövőképét. Ehhez elengedhetetlen, hogy jobb hellyé akarjuk tenni a világot, élhetőbb jövőt teremtve a következő nemzedékek számára.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -