25 éves a hazai 3D nyomtatás!

Forrás: Varinex
Falk György, a VARINEX Zrt. alapítója
Tényleg a VARINEX Zrt. hozta be Magyarországra a 3D nyomtatást?

Igen, és erre nagyon büszkék vagyunk. Az önmagában is egy fantasztikus dolog, hogy a 90-es évek második felében a VARINEX tulajdonosi köre meglátta a potenciált a rétegről rétegre történő gyártásban, ugyanis akkoriban még nem nagyon tudták, hogy mi ez az egész. Valójában, miután a VARINEX behozta az országba ezt a gyártástechnológiát, még vagy 12-13 évet kellett várni, hogy elterjedjen a köztudatban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ha ránéz egy régi, kezdetleges 3D nyomtatott modellre, az mai szemmel kicsit megmosolyogtató?

Egyáltalán nem! Ma már nyilván más alapanyagokkal dolgozunk, de már akkor is komoly ipari gépeket használtunk. Talán nehéz elképzelni, de az első gép, amit behoztunk Magyarországra 25 évvel ezelőtt, minőségileg és méretpontosságban még jobb is volt, mint a jelenleg piacon lévő kínálat 80%-a.

Mire a legbüszkébb a VARINEX 25 évéből?

Például arra, hogy eljutottunk az első papír alapú 3D nyomtatott termékektől addig, hogy hőre lágyuló és hőre keményedő műanyagok egész sorát nyomtatjuk már évtizedek óta, és ma már tudunk házon belül fémet is nyomtatni, ráadásul különféle fémeket! Elmondhatjuk, hogy olyan egyedülálló portfóliót tudunk felmutatni, ami gyakorlatilag 7 műanyag- és egy fémalapú 3D technológiával, házon belül képes választ adni a piaci igények kihívásaira, nagyon gyors határidőkkel, és nem mellesleg a legjobb áron, amit Európában el lehet érni. Ez óriási előrelépés a mi életünkben és az ügyfeleink szempontjából egyaránt.

A fémnyomtatás képessége a cég életében a legnagyobb újdonság?

Nemcsak a fém az újdonság, a műanyag 3D nyomtatásban is két sorozatgyártó additív technológiát vezettünk be az utóbbi egy évben: a P3-at, ami egy műgyantás sorozatgyártó rendszer, és a SAF-ot, ami egy poliamid alapú, több tízezres sorozatok gyártására képes eszköz, amivel komoly költségeket lehet megspórolni nagyobb darabszámú gyártások esetén.

Emellett jött egy sztereolitográf berendezésünk is a Stratasys-tól, ami nagyméretű burkolatok, illetve prototípusok költséghatékony gyártására alkalmas, nagyon jó felületminőséggel. A PolyJet technológia is fontos számunkra, ami több komponensből dolgozik, színesben, átlátszóban, mindezt úgy, hogy nem kell utókezelni a modelleket. Persze itt van még a Stratasys FDM technológiája is, ami immár 30 éve több mint 1300 aktív szabadalommal büszkélkedik.

A jubileum megünneplése után milyen terveik vannak a következő 25 évre?

Az a célunk, hogy a VARINEX-et továbbra is az ipari 3D nyomtatás élvonalában tartsuk és megőrizzük azt a vezető szerepet, amit szívesen másolnak a konkurensek akár marketing, akár technológiai oldalról. Ennek megfelelően nyitott szemmel járunk a 3D nyomtatás világában, hogy mik azok az újdonságok, amiket érdemes bevezetni. Úgy hiszem, nagyon messzire nem fogunk menni az ipari-gépészeti világtól, tehát például az emberi szövetek nyomtatása nem a közeljövőben fog a VARINEX szolgáltatásai közé kerülni.

Hogy jött az, hogy ne csak 3D nyomtassanak, hanem 3D nyomtatókat is forgalmazzanak?

Amikor a VARINEX 25 évvel ezelőtt behozta a 3D nyomtatást Magyarországra, a cég még nem gondolkodott abban, hogy 3D nyomtatókat is fog értékesíteni. A fő üzleti modellünk az volt, hogy behozunk egy olyan gyártási technológiát a hazai piacra, ami egyedülálló, és szolgáltatunk. Aztán a visszatérő ügyfeleink megkérdezték, hogy hol lehet ilyen berendezést kapni, illetve elmondták, hogy házon belül is el tudnák mindezt képzelni, és jól ki tudnának használni egy ilyen 3D nyomtatót. Innen indult az együttműködésünk a különféle gyártókkal. Közülük a Stratasys, az FDM technológia feltalálója és szabadalmainak tulajdonosa a legerősebb partnerünk. A fémes megoldások kapcsán az Xact Metal-lal is partnerségben vagyunk, és természetesen a VARINEX Direct üzletággal a szolgáltatás is egy nagyon erős pillér akár fém- akár műanyag nyomtatásról van szó.

Miért érdemes ma éppen a VARINEX-től 3D nyomtatót venni?

25 évvel ezelőtt csak nagyon komoly ipari technológiák léteztek, amik tényleg csak a legnagyobb cégek számára voltak elérhetőek és nagyon kevesen tudtak róluk. Mi továbbra is maradunk ennél az ipari vonalnál, ami a létező legmagasabb minőséget adja az ügyfeleknek, a mi berendezéseink ugyanis nagyon jól megtérülnek az ügyfél-oldalon. Annyira sokféle felhasználásuk van, annyira termelékenyek és hatékonyak, hogy emiatt mindig megtérüléssel kell számolni. Az általunk forgalmazott gépeket sokkal több dologra és sokkal nagyobb termelésre tudják az ügyfelek használni, ami miatt általában néhány hónapos, de még kisebb felhasználás mellett is 1-2 éves megtérülést tudnak adni.

Milyen szektorokból jönnek az ügyfeleik? Inkább sok kis ügyfél van, vagy pár régi, nagy kliens?

Nagyon vegyes az ügyfél-portfóliónk: szinte minden szegmensből jönnek hozzánk, sőt, minden évben vannak új ügyfeleink, akik top ügyféllé válnak az adott évben, mert olyan ütemben beindul náluk az ipari 3D nyomtatás bevezetése, hogy gyakorlatilag rekordot döntenek. Fontos itt megjegyeznem, és túlzás nélkül mondhatom, hogy aki ma nem használja az ipari 3D nyomtatást, az versenyhátrányban van. Akár beismeri, akár nem, nagyon komolyan lemarad saját konkurenseihez képest, mert ezekkel a berendezésekkel ugyanazok a feladatok sokkal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban oldhatók meg. Nem lehet őket kiváltani olcsó eszközökkel, mert azok technológiailag nem alkalmasak ilyen színvonalra. A Stratasys gépeket magas minőségű termelékeny gyártásra fejlesztették ki. A 3D nyomtatásban a legdrágább a hibás gyártás, ezért fontos, hogy a Stratasys ipari 3D nyomtatók 96% fölött teljesítenek a sikeres, pontos és megismételhető gyártásokban.

Mivel ünneplik a 25 éves jubileumi évfordulót?

Ebben az évben sok meglepetéssel készülünk, hogy minden hónapban örömet szerezhessünk ügyfeleinknek! A várható izgalmas programok és akciók közül az idei év legjelentősebb őszi eseménye, hogy 5 hónap múlva, 2023. szeptember 21-22-én az Aquaworld Resort Budapest**** Hotelben fogjuk tartani az additív gyártásról és egyéb 3D technológiákról szóló 2 napos konferenciánkat VARINEXT3D címmel. Célunk, hogy néhány éven belül a VARINEXT3D Tech Conference az ország legjelentősebb 3D technológiai konferenciájává váljon. Az idei 25 éves jubileumra való tekintettel a szakmai tartalmakon túl szeretnénk ünnepi hangulattal emlékezetessé tenni az eseményt.

Varinex Zrt.

- Hirdetés -